Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

PW9 - 21-02-2024
Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.
Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

Het screeningssysteem, uniek in de wereld, zorgt ervoor dat al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld welke gisten er rondgaan met welk genetisch materiaal, meent  projectleider Eelco Meijer. “De screening kan plaatsvinden door rioolwater en bestaande infecties te onderzoeken. Dat is belangrijk, want infecties met gisten zoals Candida auris zijn bezig aan een opmars.”

In Nederland zijn tot dusver slechts enkele ‘importgevallen’ geregistreerd, maar wereldwijd en elders in Europa, met name in Italië, Spanje en Griekenland, is sprake van een sterke toename.

Volgens Meijer is het vanwege het ontbreken van een structurele screening en surveillance moeilijk in te schatten hoeveel gevallen er daadwerkelijk zijn in Nederland. “Ook is onbekend in hoeverre andere gisten rondgaan in Nederlandse zorginstellingen.”

Grote sterfte

Een infectie met gisten treft patiënten met een zwak immuunsysteem, maar kan ook optreden na grote operaties of bij intensive care-patiënten met een lijninfectie. Door de goede infectiemaatregelen beperkt het aantal  ernstige schimmelinfecties zich in Nederland volgens Meijer tot enkele tientallen per jaar. “Het is ernstig als een schimmel in de bloedbaan komt of organen kapot maakt. Zaak is om dan snel de juiste diagnose te stellen en een goede behandeling te geven. Helaas is de sterfte onder deze patiënten groot”, aldus de projectleider.

Verspreiding in kaart brengen

Candida auris is onder de gisten het meest gevreesd omdat deze langdurig kan overleven op oppervlakken. Daardoor kan de gist zich verspreiden in gezondheidsinstellingen en tot grote en hardnekkige uitbraken leiden onder kwetsbare patiënten. Extra zorgelijk is dat de gist vaak ongevoelig is voor antischimmelmiddelen, benadrukt Meijer, wat de behandeling van infecties bij patiënten bemoeilijkt. ”Er is overweldigend bewijs uit de medische literatuur dat de epidemiologie van gisten aan het verschuiven is. Met dit project kunnen wij ongewenste verspreiding van gisten in kaart brengen en verdere verspreiding voorkomen.”

 

 

 

\

,

Document acties

gearchiveerd onder: schimmelinfecties, screening
Back to top