Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant

22-01-2024
Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant

Omdat het medicijn, voor de behandeling van schizofrenie, ook in het buitenland beperkt beschikbaar is, geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) het advies de behandeling aan te passen.

Via een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag Zypadhera tot en met 15 maart uit het buitenland worden gehaald.

Om de beschikbare voorraad van het geneesmiddel zo goed mogelijk in te zetten, adviseert het LCG, in overleg met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het expertisecentrum psychofarmacologie daarom aanvullend tijdelijk geen nieuwe behandelingen te starten met Zypadhera, patiënten indien mogelijk om te zetten naar een andere toedieningsvorm van olanzapine of naar een ander antipsychoticum, en bij bestaande patiënten eenmalig de 300 mg-dosering te gebruiken, en te kiezen voor een korter behandelinterval.

Zypadhera is een depotpreparaat dat via injectie in de spieren wordt gespoten. Het is het enige medicijn met olanzapine dat langdurig werkt.

Document acties

Back to top