Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ controleert medicatieveiligheid gehandicaptenzorg

PW19/20 - 30-04-2024
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezoekt in de komende maanden mei, juni en juli onaangekondigd zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg om te kijken of het verstrekken en bewaren van medicijnen veilig verloopt.
IGJ controleert medicatieveiligheid gehandicaptenzorg

Tijdens de bezoeken zal de inspectie het bewaren en toedienen van geneesmiddelen controleren en het registreren ervan. Ook zal de IGJ dossiers inzien en spreekt zij met betrokkenen, zoals bestuurders, beleidsmedewerkers, leidinggevenden en zorgverleners. De inspectie kondigt de bezoeken nu al aan, in de verwachting dat zorgaanbieders zelf alvast kijken of zij hun medicatieveiligheid op orde hebben.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek van de toezichthouder vorig jaar bleek dat bij ruim de helft van de zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg de medicatieveiligheid op belangrijke punten niet op orde was. Ook bij de meeste andere zorgaanbieders waren, volgens de inspectie, nog verbeteringen nodig. Geneesmiddelen werden niet altijd op de juiste manier bewaard, of het verstrekken van medicijnen werd niet altijd goed geregistreerd.

Document acties

gearchiveerd onder: gehandicaptenzorg, IGJ
Back to top