Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

PW7 - 07-02-2024
Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.
AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee het mogelijk is voor patiënten te voorspellen of ze baat gaan hebben bij een behandeling met het antidepressivum sertraline, al voordat de behandeling start.

Vaak duurt het wel zes tot acht weken voordat duidelijk is of een antidepressivum aanslaat, aldus de onderzoekers, die de resultaten hebben gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

De basis voor het onderzoek zijn gegevens uit een eerder in de Verenigde Staten uitgevoerde studie waarin MRI-scans en klinische data werden afgenomen bij 229 patiënten met een matige of ernstige depressie. De scans werden gemaakt vóór en één week na de start van de behandeling met sertraline of een placebo.

Op basis van deze data hebben de onderzoekers vervolgens een algoritme berekeningen laten maken, waaruit blijkt dat twee derde van de patiënten die normaal tevergeefs medicatie zouden nemen, vooraf geïdentificeerd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk al na een week ‘foutieve’ voorschriften van sertraline te voorkomen en daarmee betere kwaliteit van zorg te leveren.

Emoties

Bij de eerste meting gaf het algoritme aan dat veel doorbloeding in het deel van de hersenen waar emoties zitten van voorspellende waarde was of het geneesmiddel zou werken. En bij de tweede meting, een week na de start van de behandeling, was de ernst van de klachten de graadmeter.

Volgens de onderzoekers kan deze nieuwe methode de psychiater in de toekomst ondersteunen om patiënten veel persoonlijker en effectiever te behandelen, omdat het nu veelal gissen is of het geneesmiddel gaat werken.

Document acties

gearchiveerd onder: AI, antidepressivum
Back to top