Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl

PW24 - 05-06-2024
Bij gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan ischemische colitis ontstaan. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikkedarmoperatie nodig, snelle herkenning is daarom belangrijk.
Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen waarbij binnen enkele uren na gebruik van bisacodyl ischemische colitis optrad. Bij beide meldingen werd bisacodyl gebruikt om de darm te legen voor een darmonderzoek. Bij één melding werd ook macrogol met elektrolyten gebruikt. In beide gevallen verdwenen de klachten vanzelf zonder behandeling, aldus Lareb.

Bisacodyl is een laxeermiddel dat wordt gebruikt bij verstopping. Ook kan het worden gebruikt om de darm te legen voor een darmonderzoek of operatie. Hierbij worden vaak ook andere middelen gebruikt, zoals macrogol met elektrolyten. Volgens Lareb waarschuwt de bijsluiter van macrogol met elektrolyten voor het ontstaan van een ischemische colitis als het gebruikt wordt voor een darmlediging.

Waarschuwing

In de meeste bijsluiters van bisacodyl staat een ontsteking van de dikke darm als bijwerking genoemd, maar er wordt nog niet toegelicht dat het ook om een ischemische colitis kan gaan en dat dit al binnen enkele uren na gebruik kan optreden.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over haar bevindingen. Het CBG vraagt de fabrikant dit verder te onderzoeken en als dat nodig is de bijsluiter aan te passen. Ook is de fabrikant gevraagd om een waarschuwing in de bijsluiter te zetten, zoals die ook in de bijsluiter van macrogol met elektrolyten staat.

Hevige buikpijn

Bij ischemische colitis krijgt de darm te weinig zuurstof door een verminderde bloedtoevoer, waardoor vaak plotseling hevige buikpijn ontstaat. Ook is er vaak bloedverlies via de anus.

Als de darmen langere tijd minder bloed krijgen, kan darmweefsel doodgaan door zuurstoftekort. Hierdoor kan een operatie nodig zijn, aldus Lareb, maar in de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over.

Document acties

gearchiveerd onder: bisacodyl, ischemische colitis
Back to top