Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen

PW10 - 01-03-2024
Pasgeborenen krijgen toch niet per 1 januari 2025 standaard een intramusculaire toediening met vitamine K, omdat verloskundigen hun steun hiervoor hebben ingetrokken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.
Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen

Omdat een tekort aan vitamine K bij pasgeborenen kan leiden tot ernstige (hersen)bloedingen adviseerde de Gezondheidsraad in 2017 om over te gaan tot een eenmalige intramusculaire injectie direct na de geboorte.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft onlangs laten weten niet langer achter dit beleid te kunnen staan, maar wel te willen werken aan verbetering van de huidige orale toediening via druppeltjes, wat de staatssecretaris noodzaakt een pas op de plaats te maken.

Een van de overwegingen van de verloskundigen is dat te veel kinderen onnodig worden geprikt, en dat de benodigde middelen en tijd beter in andere zorg kan worden geïnvesteerd.

Dat de kans om het beleid voor vitamine K-profylaxe te verbeteren hiermee vertraagt, betreurt Van Ooijen, die de Gezondheidsraad zal vragen het advies uit 2017 te actualiseren.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Vitamine K, vitamine K-profylaxe
Back to top