Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar

PW10 - 29-02-2024
Voor de behandeling van kinderen zijn er door de tekorten aan antibioticadranken nog maar beperkte voorraden alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar

Op dit moment zijn er beschikbaarheidsproblemen met verschillende antibiotica, met name antibioticadranken die vooral worden gebruikt voor de behandeling van infecties bij kinderen.

Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten – dat IGJ en CBG samen coördineren – heeft meldingen ontvangen voor de volgende antibioticadranken: claritromycine, azitromycine, amoxicilline en amoxicilline/clavulaanzuur.

Volgens het CBG en de inspectie is er niet één oorzaak aan te wijzen waardoor de beschikbaarheidsproblemen optreden. Zo zijn er onder meer productieproblemen en een stijgende vraag.

De IGJ heeft tekortenbesluiten afgegeven, waardoor apothekers en groothandelaren tijdelijk vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland mogen importeren. Deze maatregel voorziet echter niet volledig in de behoefte, omdat andere Europese landen ook tekorten aan antibiotica hebben en de levertijd meerdere dagen tot weken is, aldus IGJ en CBG.

Optimaal inzetten

Verder gaat het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, in gesprek met betrokken beroepsgroepen om te kijken hoe de beperkte hoeveelheden antibiotica optimaal kunnen worden ingezet. Hiervoor werkt het LCG verschillende scenario’s uit, samen met het CBG, de IGJ en de KNMP.

 

Document acties

Back to top