Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

PW8 - 12-02-2024
Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.
Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

De plasmaconcentraties van de immunosuppressiva ciclosporine, everolimus, sirolimus, tacrolimus stijgen enorm bij gebruik van nirmatrelvir/ritonavir. In verschillende gevallen stegen de bloedspiegels snel tot toxische niveaus. Dit leidde tot levensbedreigende aandoeningen.

De genoemde immunosuppresiva zijn substraten voor CYP3A4. Nirmatrelvir/ritonavir kan als CYP3A4-remmer het metabolisme van deze middelen verminderen.

De PRAC geeft aan dat artsen deze combinatie alleen kunnen toepassen als nauwkeurige en regelmatige controle van hun bloedspiegels mogelijk is. Dit moet het risico op ernstige reacties verminderen.

De interactie is al bekend en beschreven in de productinformatie van de middelen. Toch beveelt de PRAC een brief met risico-informatie aan (Direct Health Professional Communication, DHPC) om behandelaars te herinneren aan het risico op deze interactie.  

Document acties

Back to top