Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Salbutamol mogelijk ineffectief bij bronchiolitis

PW12 - 11-03-2024
Bij kinderen met bronchiolitis heeft het inzetten van salbutamol geen voorkeur. Dit staat in de herziene standaard Acuut Hoesten van huisartsenorganisatie NHG.
Salbutamol mogelijk ineffectief bij bronchiolitis

Verder adviseert de standaard ook geen andere medicatie, maar kan bij milde bronchiolitis het natuurlijk beloop worden afgewacht. In de standaard uit 2020 adviseerde het NHG nog bij een vermoedelijk bronchiolitis een proefbehandeling met een bèta-2-sympathicomimeticum te overwegen. Deze behandeling zouden artsen kunnen inzetten bij kinderen met dyspneu als het ziektebeeld lastig te onderscheiden is van een astma-aanval.

Na een analyse van de laatste studies is de NHG-werkgroep tot een ander advies gekomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kortwerkend bèta-2-sympathicomimeticum mogelijk niet of nauwelijks de kans op ziekenhuisopname verkleint in vergelijking met placebo. Er kunnen wel bijwerkingen optreden. Vanwege deze bevindingen adviseert de werkgroep terughoudend te zijn in het voorschrijven van luchtwegverwijders via verneveling en via inhalatie met voorzetkamer.  

Verstopte neus
Verder is in de nieuwe standaard een advies opgenomen over de behandeling van een verstopte neus bij jonge kinderen. Baby’s kunnen tot een leeftijd van 6 maanden alleen door de neus ademhalen. Zij kunnen daardoor bij een verstopte neus minder goed drinken, wat in uitzonderingsgevallen kan leiden tot dehydratie.

Het NHG geeft aan dat dit voorkomen kan worden door een zoutoplossing voor elke voeding toe te dienen. Als dit onvoldoende werkt kunnen artsen aan kinderen ouder dan 3 maanden xylometazoline-neusdruppels of -neusspray voorschrijven.

Virale infectie
Bronchiolitis is een infectie van de lage luchtwegen, die leidt tot een ontsteking en vernauwing in de kleine luchtwegen. De infectie wordt veroorzaakt door dezelfde respiratoire virussen die ook acuut hoesten zonder een bronchiolitisbeeld veroorzaken. Dit zijn onder meer het RS (respiratoir syncytieel)-virus en rinovirus.

De ziekte komt met name in het herfst- en winterseizoen voor bij kinderen van 2 jaar of jonger. Patiënten kunnen last krijgen van benauwdheid, een piepende ademhaling en koorts, en in ernstige gevallen is ziekenhuisopname nodig.

Document acties

gearchiveerd onder: bronchiolitis, Salbutamol
Back to top