Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

PW3 - 10-01-2024
Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.
6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

In 2023 kwam het definitieve percentage overstappers uit om 8,2% en was daarmee opvallend hoger dan in voorgaande jaren. Volgens Vektis sluit het percentage dit jaar aan bij het beeld van de jaren voor 2023. Op basis van de afgelopen zeven overstapseizoenen is de verwachting dat het uiteindelijke overstappercentage van 2024 tussen 6,6 en 7,1% zal liggen.

Eind januari publiceert Vektis de definitieve cijfers. Verzekerden konden tot en met 31 december 2023 hun zorgverzekering opzeggen en hebben tot 1 februari 2024 de tijd een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast zijn nog niet alle wijzigingen verwerkt door de zorgverzekeraars, aldus Vektis.

Overstappen

Het overstappercentage gaat alleen over het aantal verzekerden dat is gewisseld tussen zorgverzekeraars. Verzekerden die gewisseld zijn tussen twee labels van een verzekeraar, of van een collectief naar een andere verzekering van dezelfde zorgverzekeraar, zijn hier niet meegerekend.

Document acties

gearchiveerd onder: zorgverzekeraar, wisselen
Back to top