Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amoxicilline/clavulaanzuur-tekort: tablet als alternatief

09-04-2024
Amoxicilline/clavulaanzuur-tabletten kunnen als alternatief dienen bij het huidige tekort aan de suspensie. Dit geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) aan in een alert. Geadviseerd wordt de tabletten vooraf uiteen te laten vallen in water.
Amoxicilline/clavulaanzuur-tekort: tablet als alternatief

Verschillende antibioticasuspensies en dispertabletten zijn momenteel niet beschikbaar. Deze middelen zijn met name bedoeld voor de behandeling van kinderen. Vanwege het niet beschikbaar zijn van de amoxicilline/clavulaanzuur-suspensie heeft het LCG een aangepast behandeladvies uitgebracht.

Aan kinderen zwaarder dan 25 kg kunnen behandelaars een hele amoxicilline/clavulaanzuur-tablet met sterkte 500/125 mg geven. Aan kinderen zwaarder dan 12,5 kg kan een halve tablet (500/125 mg) worden gegeven. Deze is door midden te delen met behulp van de breukstreep.

De verzorger kan de tablet uiteen laten vallen in een orale doseerspuit of in een beker met koud water. Dit proces kan tien minuten duren. Het kind kan hierna de ontstane suspensie drinken. Vanwege de slechte smaak wordt geadviseerd de vloeistof eventueel met vla of appelmoes toe te dienen.

Verwachte micro-organisme
Volgens het LCG kan ook een ander antibioticum als alternatief dienen bij het tekort. Dit is wel afhankelijk van de indicatie en het verwachte micro-organisme. Bij stafylokokken en streptokokken zijn onder meer de suspensies van flucloxacilline en cotrimoxazol te gebruiken. Bij streptokokken en haemophilus kan de arts amoxicilline- of cotrimoxazol-suspensies toepassen en bij kinderen ouder dan 8 jaar doxycycline-dispertabletten.

De oorzaak van dit tekort is de verhoogde vraag wereldwijd. Daarnaast is er ook sprake van een grondstoffentekort. Het LCG volgt de ontwikkelingen. Het coördinatiecentrum wordt gesteund door de commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen (commissie ATG). In deze commissie zijn verschillende beroepsverenigingen vertegenwoordigd, waaronder de KNMP, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en het Kinderformularium.

Document acties

Back to top