Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Apothekers bezorgd over wisselen medicijnen in psychiatrie’

PW19/20 - 02-05-2024
Apothekers maken zich ernstig zorgen over het steeds frequenter wisselen van medicijnen voor psychiatrische patiënten. Zorgverzekeraars kiezen voor het goedkoopste alternatief, waarbij de marge werkzame stof kan afwijken en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een peiling onder apothekers van de Nationale Geneesmiddelen Monitor.
‘Apothekers bezorgd over wisselen medicijnen in psychiatrie’

Zorgverzekeraars voeren vaker preferentiebeleid in en kiezen dan voor goedkope alternatieven uit Aziatische landen, waar de controle op de betrouwbaarheid soms te wensen overlaat, stelt de Nationale Geneesmiddelen Monitor, die de belangen behartigt en beschermt van patiënten die medicijnen gebruiken.

Ruzie zoeken

Uit de peiling onder vijftig apothekers blijkt dat 82% verwacht dat deze patiënten geagiteerd raken en ruzie zoeken, en 43% verwacht een hoger risico op verkeersongelukken door gevaarlijk rijgedrag. 59% van de ondervraagde apothekers verwacht dat het risico op suïcide toeneemt als een patiënt door de wisseling van medicijn te weinig werkzame stof krijgt toegediend.

Te veel werkzame stof kan ook andere nadelige bijwerkingen geven: volgens 59% van de apothekers kan dit leiden tot somberheid. 48% vreest hogere kans op suïcide en 35% verwacht meer huis-, tuin- en keukenongelukken door verminderde alertheid.

Geringe korting

Verder blijkt uit de peiling dat 78% van de apothekers te maken heeft met boze patiënten of verwanten aan de balie als er een medicijnwissel is. 58% van de patiënten of verwanten is zelf agressief en 89% begrijpt de wissel niet. 91% van de apothekers vindt het slecht dat zorgverzekeraars medicijnen wisselen voor een geringe korting bij een andere farmaceut, aldus de Nationale Geneesmiddelen Monitor, die verder concludeert dat 87% van de apothekers vindt dat zorgverzekeraars te weinig rekening houden met de nadelige bijwerkingen van medicijnwisselingen.

Volgens de belangenorganisatie is het in het belang van deze kwetsbare patiënten dat het preferentiebeleid wordt afgeschaft en ze hun vertrouwde pil krijgen en blijven krijgen.

Document acties

gearchiveerd onder: psychiatrie, wisselen medicijnen
Back to top