Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ic-opnames door ketoacidose bij SGLT-2-remmers na gastric bypass

PW18 - 23-04-2024
Kort na een gastric bypass is het risico groter op de bekende bijwerking euglykemische diabetische ketoacidose bij gebruik van de SGLT-2-remmers dapagliflozine of empagliflozine. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingcentrum Lareb heeft ontvangen, waarbij twee patiënten zijn opgenomen op de intensive care.
Ic-opnames door ketoacidose bij SGLT-2-remmers na gastric bypass

Lareb ontving twee meldingen over dapagliflozine en één melding over empagliflozine. De patiënten gebruikten de SGLT-2-remmer voor diabetes type 2. Bij deze patiënten was de SGLT-2-remmer niet op tijd gestopt rond de gastric bypass. De euglykemische diabetische ketoacidose trad enkele dagen tot weken na de gastric bypass op. Alle drie de patiënten zijn vanwege de bijwerking in het ziekenhuis opgenomen, in twee gevallen op de intensive care. De patiënten zijn alle drie hersteld of herstellende, aldus Lareb.

Bij euglykemische diabetische ketoacidose – een zeldzame, soms levensbedreigende bijwerking van SGLT-2-remmers – is er verzuring van het bloed, met daarbij normale bloedsuikerwaarden. Dit kan klachten geven als overgeven, buikpijn, dorstgevoel, een zoete geur van adem, een andere geur van urine of zweet, verwardheid en een snelle en diepe ademhaling.

SGLT-2-remmers

Dapagliflozine en empagliflozine zijn SGLT-2-remmers voor de behandeling van diabetes type 2, hartfalen of nierschade. In de bijsluiter staat dat deze geneesmiddelen moeten worden gestopt bij ziekenhuisopname voor een grote operatie. De Nederlandse Obesitaskliniek adviseert om SGLT-2-remmers bij diabetes type 2 na een gastric bypass niet te herstarten.

Document acties

gearchiveerd onder: gastric bypass, SGLT-2-remmer
Back to top