Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam

PW4 - 17-01-2024
Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam

Risdiplam staat al in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) met extra voorwaarden voor vergoeding. Als de minister het advies van het Zorginstituut overneemt, worden die vergoedingsvoorwaarden uitgebreid. Dit zijn zogeheten Bijlage-2-voorwaarden.

Sinds 1 juli 2023 gelden de volgende voorwaarden voor vergoeding voor een verzekerde: van twee maanden tot en met 25 jaar oud – bij start van de behandeling – en met een klinische diagnose van 5q SMA type1, type 2 of type 3, of met een presymptomatische diagnose van 5q SMA en één tot en met vier kopieën van het SMN2-gen.

Nieuwe voorwaarden

Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS deze voorwaarden voor vergoeding als volgt aan te passen: uitsluitend voor een verzekerde tot en met 25 jaar – bij start van de behandeling – met een klinische diagnose van 5q SMA type1, type 2 of type 3, of met een presymptomatische diagnose van 5q SMA en één tot en met vier kopieën van het SMN2-gen.

SMA is een ernstige, progressieve spierziekte die leidt tot sterk verminderde mobiliteit, kromming van de wervelkolom, verlies van de arm- en handfuncties en verlamming van de ademhalingsspieren.

Document acties

Back to top