Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

PW15 - 04-04-2024
In de afgelopen drie jaar hebben Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten ontvangen na gebruik van flucloxacilline. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen deze klachten mogelijk verhelpen.
Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

In 2020 zijn de gebruiksinstructies in de bijsluiters van flucloxacilline aangepast, maar toch ontvangen Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen hier nog veel meldingen over. Een voorbeeld van een melding is: "Ik kreeg na inname van de capsule een heftig brandende pijn aan de slokdarm en zie een donkere verkleuring van de ontlasting."

De kans op slokdarmklachten is, volgens Lareb, groter door het niet goed volgen van de instructies in de bijsluiter. Het advies is om het geneesmiddel met een ruime hoeveelheid water in te nemen en niet meteen te gaan liggen na inname. Het is belangrijk de patiënt bewust te maken van deze instructie, aldus Lareb.

In de periode 2007-2019 ontving het bijwerkingencentrum 22 meldingen over slokdarmklachten na inname van flucloxacilline-capsules, waarna het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft gevraagd de gebruiksinstructie in de bijsluiter aan te passen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: flucloxacilline, slokdarmklachten
Back to top