Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opwijrda-prijs 2023 voor artikel over voorkomen voorschrijffouten

PW23 - 28-05-2024
De Opwijrda-prijs 2023 gaat naar Rianda van der Stelt en collega’s voor het artikel ‘Voorschrijftoets reduceert het aantal potentieel schadelijke voorschrijffouten’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs 2023 is Laura Schackmann met het artikel ‘Facilitating pharmacy staff’s conversations about non-medical medication switches; development and testing of a communication training’.
Opwijrda-prijs 2023 voor artikel over voorkomen voorschrijffouten

De prijzen zijn vanochtend uitgereikt op het PRISMA-symposium in Amsterdam.

Het artikel van Rianda van der Stelt (zie foto), dat vorig jaar is gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO), heeft volgens de jury een goede wetenschappelijke diepgang en laat zien dat goed onderzoek ook buiten de academische ziekenhuizen kan worden uitgevoerd.

“Wat tevens erg sterk werd gewaardeerd, is de bijdrage aan de beroepsontwikkeling. Dit komt doordat de methode en resultaten voor het introduceren van een voorschrijftoets goed uitrolbaar zijn naar andere ziekenhuizen”, aldus de jury, die erop wijst dat de voorschrijftoets gratis online beschikbaar is (www.voorschrijftoets.nl) “De bevindingen kunnen daarmee een concrete bijdrage leveren aan het veilig(er) voorschrijven van geneesmiddelen voor de patiënt en daarmee de beroepsontwikkeling van artsen verbeteren.”

Van der Stelt is werkzaam als ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Haar onderzoek kwam tot stand door samenwerking met betrokkenen uit de apotheek en afdeling geriatrie.

Patiëntgerichte communicatie

Winnaar van de Albert Bakker-prijs Laura Schackman is postdoc onderzoeker bij het Nivel en richt zich met haar onderzoek op het faciliteren van patiëntgerichte communicatie in uitdagende situaties in de apotheek, zoals medicijnwisselgesprekken. Op dit onderwerp is ze in 2023 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder werkt ze aan nationale en internationale projecten over farmaceutische zorg, zoals interventies gericht op therapietrouw van patiënten en de veranderende rol van apothekers.

De Albert Bakker-prijs is ingesteld door het bestuur van Stichting PRISMA en bedoeld voor een onderzoeker die de eerste auteur is van de beste internationale peer reviewed publicatie over innovatief farmaceutisch praktijkonderzoek met een voor de Nederlandse farmacie relevante vraag.

Bakker en Opwijrda

De prijs is vernoemd naar prof. dr. Albert Bakker, die deze prijs in het leven heeft geroepen en het prijsgeld beschikbaar heeft gesteld. Bakker, vorig jaar op 89-jarige leeftijd is overleden, was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA.

De Opwijrda-prijs is vernoemd naar apotheker R.J. Opwijrda uit Nijmegen, die in 1864 het Pharmaceutisch Weekblad oprichtte en ruim 25 jaar hoofdredacteur was.

Document acties

gearchiveerd onder: Opwijrda, Rianda van der Stelt
Back to top