Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Scopolaminebutyl heeft beperkte plaats bij nierstenen

PW13 - 20-03-2024
Intraveneuze toediening van scopolaminebutyl heeft nauwelijks een meerwaarde als aanvullende pijnstiller bij niersteenkolieken. Het toevoegen dan dit middel aan NSAID’s wordt daarom ontraden, volgens de herziene richtlijn Nierstenen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).
Scopolaminebutyl heeft beperkte plaats bij nierstenen

Als één van de weinige landen in de wereld wordt in Nederland op grote schaal scopolaminebutyl intraveneus gegeven bij niersteenkolieken, geeft de richtlijn aan. Artsen hebben hier goede ervaringen mee. Het zou als spasmolyticum de spastische beweging van de vernauwde ureter kunnen verminderen. Hierdoor kan de pijn afnemen, er is echter geen systematisch onderzoek naar gedaan.

Ook uit de literatuurstudie van de werkgroepleden is geen onderbouwing gevonden voor de effectiviteit van scopolaminebutyl als aanvullende pijnstiller. Zij concluderen na het beoordelen en wegen van wetenschappelijk bewijs dat deze toepassing niet leidt tot een significante verbetering van pijnreductie en het aantal benodigde interventies. Ook wordt ontraden dit middel te gebruiken bij de behandeling van obstructieve nierstenen.

Alfablokker

De richtlijn adviseert bij pijn door nierstenen NSAID’s in te zetten. In bepaalde gevallen is het gebruik van een alfablokker, zoals tamsulosine, te overwegen. Het stimuleren van de relaxatie van gladde spiercellen in de lagere urinewegen verhoogt mogelijk de kans op een spontane steenlozing en een snellere passage van nierstenen. Dit is met name het geval bij nierstenen tussen de 5 en 10mm groot die zich in de urineleider dichtbij de blaas bevinden.

Het gebruik van alfablokkers als pijnstiller of ter voorkoming van een chirurgische behandeling wordt ontraden.

Document acties

gearchiveerd onder: nierstenen, Scopolaminebutyl
Back to top