Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

PW8 - 15-02-2024
Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).
Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

Antibiotisch behandelen lijkt geen duidelijk voordeel te hebben ten opzichte van een behandeling met aseptische middelen. Omdat dan antibioticasparend handelen de voorkeur heeft, zijn in eerste instantie antiseptische oordruppels te overwegen bij primaire acute otitis externa. Hiervoor kunnen artsen oordruppels met aluminiumacetotartraat 1,2% of 12% voorschrijven. Ook zijn hiervoor toepasbaar druppels met azijnzuur, alleen of in combinatie met een corticosteroïd als triamcinolonacetonide of hydrocortison.

Bij onvoldoende effect kunnen volgens de richtlijn antibiotica-oordruppels met of zonder een corticosteroïd een vervolgstap zijn. Chinolonen worden uit voorzorg terughoudend ingezet vanwege de snelle resistentievorming bij systemisch gebruik. Het optreden van resistentie is echter bij topicaal gebruik niet bewezen.

Gehoorgang

Primaire otitis externa is een ontsteking van de gehoorgang. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het kan ook door een schimmelinfectie ontstaan. De ontsteking gaat gepaard met roodheid of zwelling van de gehoorgang, pijn of jeuk aan het oor en er kan een loopoor optreden. Soms is sprake van gehoorverlies door afsluiting van de gehoorgang vanwege opgehoopt vuil of door een zwelling.

Bij een duur van minder dan drie weken spreekt met van een acute otitis externa. Als de klachten ondanks behandelen meer dan twaalf weken aanhouden is er sprake van chronische otitis externa.

 

Document acties

Back to top