Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’

PW23 - 30-05-2024
Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.
‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’

Vorig jaar werden in Nederland 2292 meldingen gemaakt van tekorten aan geneesmiddelen, een stijging van meer dan 50% ten opzichte van 2022. Het tekort treft vooral generieke medicijnen, die 68% van de gemelde tekorten uitmaken, schrijft ABN AMRO in de analyse ‘Tijd voor duurder medicijnbeleid’.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de tekorten het gevolg van productieproblemen, maar ontstaan ze ook doordat veel leveranciers voor bepaalde producten de Nederlandse markt de rug toekeren, benadrukken de onderzoekers.

Zo meldt het CBG dat er vorig jaar 849 producten uit de handel zijn genomen, merendeels als gevolg van de lage prijzen gekoppeld aan hoge financiële risico’s voor producenten. Deze verschraling van het productaanbod zal bij handhaving van de strikte prijsplafonds die de Nederlandse overheid en de zorgverzekeraars hanteren steeds verder doorzetten.

Lage inkoopprijzen

Uit Zweeds onderzoek naar de Europese maximumprijzen blijkt, volgens ABN AMRO, dat als een leverancier kan kiezen tussen Nederland, België en Duitsland, levering aan de buurlanden nog steeds veel aantrekkelijker is: een producent krijgt voor hetzelfde product in Duitsland bijna 20% meer dan in Nederland. Ten opzichte van het gemiddelde in Europa koopt Nederland 25% lager in.

De totale kosten van generieke medicijnen die via de apotheken in Nederland verkrijgbaar zijn, waren vorig jaar € 680 miljoen. Als de overheid de gemiddelde prijs in lijn zou brengen met Europa, bedragen de kosten € 170 miljoen (680x0,25). Deze verhoging is 0,3% van de totale uitgaven voor het basispakket, die vorig jaar 54,8 miljard bedroegen. Een verhoging die, volgens de onderzoekers, nauwelijks effect heeft op de zorgverzekeringspremie.

Betere positie

Het verhogen van de prijzen is echter nog geen onderdeel van de plannen van demissionair minister Pia Dijkstra, benadrukt ABN AMRO. Het ministerie heeft vorige maand namelijk aangekondigd dat de begroting voor de apotheekzorg met € 220 miljoen naar beneden kan worden bijgesteld, omdat de prijzen achterblijven bij de verwachte inflatie.

Hogere prijzen voor generieke medicijnen zullen volgens de onderzoekers niet alle tekorten oplossen; wereldwijde tekorten zullen altijd bestaan, maar Nederland kan wel zijn positie in de wachtrij aanzienlijk verbeteren.

 

Document acties

gearchiveerd onder: prijzen, generieke medicijnen
Back to top