Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe onderzoeken naar kosteneffectiviteit leefstijlinterventies

PW8 - 14-02-2024
Dertien nieuwe projecten gaan leefstijl in de zorg onderzoeken om voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies te zorgen. Elf projecten zijn gericht op de (kosten)effectiviteit van deze interventies en twee op de werkingsmechanismen van leefstijl. Dat meldt ZonMw.
Nieuwe onderzoeken naar kosteneffectiviteit leefstijlinterventies

De projecten zijn gehonoreerd met subsidie uit de ronde Leefstijl in de zorg van ZonMw, die tot doel heeft het stimuleren van onderzoek naar leefstijlinterventies dat moet leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten binnen de curatieve zorg.

Het gaat om onder andere het project SlimmerZwanger, een digitaal leefstijlzorgpad voor het ondersteunen van zwangere vrouwen met obesitas bij een gezonde leefstijl, waardoor chronische hartvaat- en stofwisselingsziekten voorkomen kunnen worden.

Een ander project onderzoekt de ontwikkeling en evaluatie van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor patiënten na behandeling van kanker, begeleid door een leefstijlcoach en een verpleegkundig specialist oncologie of een oncologieverpleegkundige.

Depressie

CARE-FIT is een e-health-programma voor kankerpatiënten, met geïndividualiseerde counseling en ondersteuning op het gebied van bewegen, slaap en stressmanagement en het gedragsprogramma RESST is gericht op slaap en stress en wordt nu getest bij hartpatiënten die deelnemen aan hartrevalidatie en slaap- en/of stressproblemen ervaren.

Ook start er een onderzoek naar gepersonaliseerde leefstijlinterventie bij depressie in de huisartsenpraktijk. Hierin worden bestaande e-health-toepassingen gericht ingezet, en wordt het beloop van symptomen regelmatig teruggekoppeld aan patiënt en behandelaar.

De monitoring van bovenstaande projecten loopt via ZonMw.

Document acties

Back to top