Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mycofenolaatmofetil effectiever dan azathioprine bij auto-immuunhepatitis

PW7 - 06-02-2024
Mycofenolaatmofetil (MMF) blijkt effectiever dan azathioprine bij de leverziekte auto-immuunhepatitis. Ook treden bij een behandeling met MMF minder bijwerkingen op. Dit is aangetoond door onderzoekers van het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum.
Mycofenolaatmofetil effectiever dan azathioprine bij auto-immuunhepatitis

In de open label gerandomiseerde en gecontroleerde studie is gekeken naar het effect van beide behandelingen op het induceren van remissie bij zeventig patiënten met auto-immuunhepatitis. Van de onderzoeksgroep kreeg de helft MMF en corticosteroïden en de andere helft azathioprine en corticosteroïden. Na zes maanden therapie normaliseerden de leverwaarden bij meer dan de helft van de MMF-groep. Normalisering van de leverfunctiewaarden werd bij minder dan een derde van de azathioprine-groep bereikt.

Ook werd MMF beter verdragen; ongeveer 5% moest de behandeling staken vanwege bijwerkingen. Bij de azathioprine-groep was dit bij ongeveer 25% het geval.

De resultaten van dit onderzoek zijn aanleiding om de behandelrichtlijn aan te passen, geven de onderzoekers aan. Volgens de huidige richtlijn bestaat de standaardbehandeling uit corticosteroïden in combinatie met azathioprine. MMF wordt beschouwd als tweedelijnstherapie bij onvoldoende effect van azathioprine.

Document acties

Back to top