Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EU: farmaceutische industrie moet betalen voor zuiveren afvalwater

PW6 - 31-01-2024
Fabrikanten van geneesmiddelen en cosmetica moeten ten minste 80% van de kosten voor het zuiveren van stedelijk afvalwater gaan betalen. Dat hebben het Europees Parlement en de lidstaten afgesproken om te voorkomen dat schadelijke stoffen, zoals microplastics of PFAS, in het milieu terechtkomen.
EU: farmaceutische industrie moet betalen voor zuiveren afvalwater

Het voorlopig politiek akkoord dat de Raad en onderhandelaars van het Europees Parlement begin deze week hebben gesloten moet leiden tot het efficiënter behandelen en monitoren van huishoudelijk afvalwater. De herziene richtlijn sluit aan bij de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Verder zijn de partijen overeengekomen dat de producenten van medicijnen en cosmetica – via een regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) – moeten betalen voor de extra kosten die zijn gemoeid met het verwijderen van microverontreinigingen in het afvalwater. 

Volgens het beginsel ‘de vervuiler betaalt’ moeten de bedrijven ten minste 80% van deze kosten voor hun rekening nemen. De EU-lidstaten moeten de resterende kosten betalen.

Wat de mogelijke gevolgen van deze regeling zijn voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen gaat de Commissie nog onderzoeken.

Vervolgstappen

Het voorlopige akkoord over het zuiveren van huishoudelijk afvalwater zal nu ter goedkeuring worden voorgelegd aan de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en aan de milieucommissie van het Parlement. Als de tekst wordt goedgekeurd, moet deze vervolgens formeel door beide instellingen worden aangenomen.

Document acties

Back to top