Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder ouderen maken gebruik van de huisartsenspoedpost

03-04-2024
Ouderen maken steeds minder vaak gebruik van de huisartsenpost: ook in 2023 zijn er weer minder contacten dan voorgaande jaren. Vorig jaar maakte 15,6% van de Nederlanders ten minste één keer gebruik van de huisartsenpost, dat is iets minder dan in 2022. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Minder ouderen maken gebruik van de huisartsenspoedpost

Na de coronapandemie is het zorggebruik op de huisartsenposten in 2021 en 2022 sterk toegenomen. Met name baby’s, jonge kinderen (0-4 jaar) en jongeren (<18 jaar) hadden weer meer contact met de huisartsenspoedpost.

Het zorggebruik onder ouderen (85 jaar en ouder) bleef gelijk en nam later iets af. Deze dalende trend bij ouderen houdt aan. Dit staat in contrast met de berichtgeving over de spoedeisende hulp, waar het aantal (niet-urgente) contacten met ouderen juist steeds verder toeneemt.

Om de samenhang tussen enerzijds het toenemende zorggebruik op de spoedeisende hulp (SEH) en anderzijds de afname op de huisartsenspoedpost te duiden is, volgens Nivel, meer onderzoek noodzakelijk.

Daling zorggebruik

In 2023 daalde ook het zorggebruik van baby’s en kinderen. Er waren zowel minder contacten met de triagist voor advies als minder consulten met de dienstdoende huisarts. Dit is ook terug te zien in de afname van het aantal contacten vanwege koorts, dat met 4,4% van alle contacten ook in 2023 de belangrijkste reden was voor contact met de huisartsenspoedpost.

Het totale zorggebruik op de huisartsenspoedposten is hierdoor lager dan voorgaande jaren, concludeert het Nivel op basis van elektronisch geregistreerde gegevens van 26 huisartsendienstenstructuren die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het gezamenlijke verzorgingsgebied heeft 10,4 miljoen inwoners.

Meer medicijnen

Vorig jaar is het aantal geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven op de huisartsenpost weer toegenomen. Net als andere jaren werden penicillines, opioïden en niet-sterioïde anti-inflammatoire en anti-reumatische middelen (NSAID’s) het vaakst voorgeschreven op de huisartsenspoedpost.

Tussen 2019 en 2023 is het percentage contacten met een zeer hoge urgentie gelijk gebleven. Over deze jaren is het percentage contacten met hoge urgentie afgenomen, maar het bleef in 2023 gelijk aan 2022. Het percentage contacten met een gemiddelde urgentie is in 2023 toegenomen; het percentage laag-urgente contacten nam af.

De meeste contacten op de huisartsenspoedpost vonden in 2023 plaats vanwege symptomen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Document acties

Back to top