Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland

PW15 - 04-04-2024
Vorig jaar is in Nederland bij 710 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld. Dat is 12% meer dan in 2022, toen waren het er 634. In 2023 waren er 471 patiënten met tbc in de longen, van wie er 213 open-tbc hadden, de meest besmettelijke vorm. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland

Het aantal meldingen van tbc in Nederland in 2023 is hoger dan in de jaren tijdens de coronapandemie (gemiddeld 643), maar lager dan in de jaren daarvoor (gemiddeld 777).

Na de maatregelen tijdens de pandemie kan tbc zich nu weer makkelijker verspreiden. Ook kwamen er meer mensen naar Nederland uit landen waar tbc veel voorkomt. Bij binnenkomst in Nederland worden deze mensen verplicht gescreend op tbc. Dit zijn, volgens het RIVM, twee redenen waardoor het aantal mensen met de aandoening vorig jaar hoger was.

Ongeveer 80% van de tbc-patiënten in Nederland in 2023 is geboren in het buitenland. De meesten kwamen uit Eritrea (89), gevolgd door Somalië (60) en Marokko (37).

Antibioticaresistentie

In 2023 kwam bij zestien patiënten een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica voor. De afgelopen tien jaar lag dit aantal tussen de zes en achttien patiënten per jaar. Behandeling van patiënten met resistente tbc is moeilijk en duurt langer.

Door vroege opsporing van een tbc-infectie kunnen mensen behandeld worden, voordat ze ziek worden. Vorig jaar werden er 1419 personen met een tbc-infectie gemeld. Hiervan werd 42% opgespoord door screening van mensen uit landen waar tbc veel voorkomt. 29% werd gevonden door bron- en contactonderzoek rondom een patiënt met tbc, aldus het RIVM.

Document acties

gearchiveerd onder: tuberculose
Back to top