Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland

04-01-2024
Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.
IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland

In 2022 liep de financiële steun af aan IBN, waarmee nu een einde komt aan de bestaansmogelijkheid van de initiatiefgroep en haar activiteiten. Het bestuur heeft besloten zijn taken neer te leggen en IBN op te heffen, aldus het IVM, dat net als het IBN betaalbaarheid van het medicijngebruik als één van zijn doelstellingen heeft.

Het IVM neemt de activiteiten over van het IBN, en zal zich blijven inzetten voor biosimilars. Het instituut gaat beleid en wetenschap voor biologische geneesmiddelen en biosimilars vertalen naar praktische handvatten voor iedereen die hiermee te maken heeft in de dagelijkse praktijk.

Zorgelijk

Volgens het IVM is de verwachting dat door hoge ontwikkelkosten en lage prijzen voor biologische geneesmiddelen – die wereldwijd minder dan $ 500 miljoen per jaar omzetten – er in negen van de tien gevallen geen biosimilar komt. Dit betekent dat 90% van de biologische medicijnen geen concurrentie krijgt als het patent afloopt, waardoor het dure originele biologische geneesmiddel een hoge prijs blijft houden, volgens het IVM een zorgelijke ontwikkeling.

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top