Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten

PW14 - 27-03-2024
In honingproducten die te koop zijn op internet zijn libidoverhogende stoffen gevonden. Uit indicatieve tests blijkt dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanderin bevatten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die consumenten adviseert deze honingproducten niet te kopen.
Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten

Naar aanleiding van meldingen van consumenten, de Douane en andere lidstaten is de NVWA een onderzoek gestart naar de libidoverhogende honing. Inspecteurs hebben bij 9 Nederlandse verkopers in totaal 21 honingproducten aangeschaft. Bij deze producten bestond al het vermoeden dat ze libidoverhogende stoffen bevatten.

Eerste indicatieve testen bevestigen het vermoeden bij 20 producten. Onderzoek in het laboratorium van Wageningen Food Safety Research moet definitief uitsluitsel geven. Afhankelijk van de laboratoriumuitslagen neemt de NVWA passende maatregelen tegen de verkopers.

Grote handelaar

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA voerde tegelijkertijd een strafrechterlijk onderzoek uit naar een grotere handelaar in honingproducten in Den Haag. In een bedrijfslocatie hebben rechercheurs onder andere ruim 600 verpakkingen met honingproducten aangetroffen. Ter plekke heeft de Douane indicatieve testen uitgevoerd, die wezen uit dat de producten vermoedelijk sildenafil en tadalafil bevatten. Vervolgens zijn alle producten in beslag genomen.

Uit analyse in het laboratorium blijkt dat deze producten inderdaad de libidoverhogende middelen bevatten.

Ernstige bijwerkingen

De NVWA adviseert consumenten geen honingproducten te gebruiken die een beter seksleven beloven. Volgens de toezichthouder is de kans aanzienlijk dat de producten werkzame stoffen van geneesmiddelen bevatten. Deze stoffen horen niet thuis in levensmiddelen en kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Sildenafil kan bijvoorbeeld in combinatie met hartmedicatie de bloeddruk ernstig verlagen wat, volgens de NVWA, kan leiden tot levensbedreigende situaties.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: honingproducten, honing, libidoverhogend
Back to top