Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Boetes voor illegale handel elf apotheken en een groothandel

PW18 - 23-04-2024
Elf apotheken en een farmaceutische groothandel hebben boetes opgelegd gekregen van maximaal € 22.500 voor de illegale handel in geneesmiddelen. De medicijnen, die voornamelijk in Duitsland en Engeland werden verkocht, hebben een totale omzetwaarde van € 2,2 miljoen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Boetes voor illegale handel elf apotheken en een groothandel

De illegale handel vond voornamelijk plaats in de periode 2019-2021 en betrof vooral dure geneesmiddelen, die in Nederland beperkt beschikbaar zijn en in Duitsland en Engeland veel duurder zijn. Apotheken en groothandel maakten, volgens de inspectie, met deze illegale doorverkoop grote winsten.

De apotheken kochten medicijnen in bij Nederlandse farmaceutische groothandels en verkochten deze door aan een andere groothandel, in plaats van ze aan hun patiënten te verstrekken. Deze groothandel verkocht de geneesmiddelen vervolgens weer aan een groothandel en van daaruit gingen ze naar Duitsland en Engeland.

Vergunning

De IGJ benadrukt dat een apotheek medicijnen mag verkopen aan individuele klanten, maar niet aan groothandels. Daarnaast mogen middelen die bedoeld zijn voor patiënten in Nederland niet zonder vergunning worden doorverkocht naar het buitenland. “Bovendien worden geneesmiddelen die buiten het reguliere distributiekanaal worden verhandeld, beschouwd als een risico voor de patiënt, want de kwaliteit en veiligheid van deze medicijnen kan niet worden gegarandeerd”, aldus de toezichthouder.

Vervolgonderzoek

Het onderzoek naar deze apotheken en groothandel is het vervolg van een eerder onderzoek in 2021 en 2022. Toen heeft de IGJ boetes opgelegd aan dertien apotheken en een groothandel. Tijdens dat onderzoek zag de inspectie dat ook de naam van een andere groothandel werd genoemd en startte een vervolgonderzoek. Naar aanleiding daarvan heeft de IGJ opnieuw handhavend opgetreden.

Schorsing

De KNMP vindt het onacceptabel wat deze apotheken hebben gedaan, en naast deze boete van de IGJ hangt betrokken apothekers ook een schorsing vanuit de KNMP boven het hoofd, als blijkt dat zij lid zijn van de vereniging. “Het voelt als een klap in het gezicht voor de collega’s die dagelijks met veel passie aan het werk zijn voor de patiënt. De KNMP neemt daarom afstand van leden die op deze wijze de wet overtreden”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins, die benadrukt dat apothekers zich dienen te houden aan de wet- en regelgeving en beroepsrichtlijnen. “Alleen zo waarborgen we in Nederland onze farmaceutische zorgverlening.”

Document acties

gearchiveerd onder: Boetes, Boete, Illegale handel
Back to top