Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker

PW23 - 27-05-2024
Nivolumab-relatlimab, voor de behandeling van huidkanker, heeft geen meerwaarde vergeleken met de standaardbehandeling en hoeft daarom niet vergoed te worden uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker

Nivolumab-relatlimab (Opdualag) kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met een niet te opereren en uitgezaaide melanoom, een vorm van huidkanker.

Volgens het ZIN heeft nivolumab-relatlimab geen meerwaarde vergeleken met de behandeling met alleen nivolumab, de standaardbehandeling. Het gebruik van nivolumab-relatlimab leidt namelijk niet tot langer leven of een betere kwaliteit van leven, vergeleken met patiënten die die standaardbehandeling krijgen.

Sluisperiode

Aanleiding voor dit advies was het plaatsen van nivolumab-relatlimab in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’, waarbij het Zorginstituut Nederland bepaalt hoe effectief de dure medicijnen zijn. Vervolgens onderhandelt de minister met de fabrikant over de prijs en over opname in het basispakket van de zorgverzekering.

Document acties

gearchiveerd onder: nivolumab-relatlimab
Back to top