Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2018

Lareb: spierklachten bij evolocumab en alirocumab
Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab treden spierklachten op. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.
CHMP: zeven nieuwe handelsvergunningen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft zeven nieuwe handelsvergunningen voor geneesmiddelen afgegeven. Tisagenlecleucel (Kymriah) en axicabtagenciloleucel (Yescarta), beide weesgeneesmiddelen, zijn de eerste twee chimerische antigeenreceptor T-cel (CAR-T) therapieën in Europa en als zodanig geneesmiddelen voor geavanceerde therapie van verschillende vormen van hemato­logische kanker.
Maatregelen bij infusievloeistoffen met hydroxyethyl-zetmeel
De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) introduceert nieuwe maatregelen om de veiligheid van patiënten te garanderen bij gebruik van infusievloeistoffen met hydroxyethylzetmeel.
Positief advies handelsvergunning neratinib na heronderzoek
Na heronderzoek van het eerdere negatieve advies over een handelsvergunning voor neratinib (Nerlynx) voor toepassing bij adjuvante therapie van volwassen borstkankerpatiënten, heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) nu positief geoordeeld over een handelsvergunning voor dit geneesmiddel.
Biosimilar van infliximab vergelijkbaar met origineel
Overstappen van infliximab naar een biosimilar is veilig en wordt goed verdragen door patiënten met inflammatoire darmziekte (IBD) in remissie.
Forse toename betalingen industrie aan zorgverleners
Vorig jaar is de totale waarde van de gerapporteerde financiële relaties tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en zorgverleners gestegen met 26% naar € 71,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg.
Onderzoek toont waarom PARP-remmers niet altijd werken
Door een mutatie in een eiwitcomplex reageren niet alle borst- en eierstokkankerpatiënten goed op een behandeling met de relatief nieuwe PARP-remmers. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Fonds opgericht om hiv te genezen
Met het doel te komen tot genezing van hiv, hebben het Aidsfonds en de Nederlandse overheidsorganisatie Health-Holland een nieuw fonds in het leven geroepen met € 2 miljoen voor wetenschappelijk onderzoek. Het geld is bedoeld om samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Dat maakten de organisaties bekend tijdens de internationale aidsconferentie AIDS2018 die vandaag is begonnen in Amsterdam.
Nog eens € 10 miljoen tegen hiv
Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.
Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek
Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.
Risico ophoping hersenvocht bij gebruik nusinersen
Bij patiënten die met nusinersen (Spinraza) behandeld worden, kunnen verschijnselen ontstaan van communicerende hydrocefalus – waterhoofd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten en verzorgers alert te zijn op symptomen van deze bijwerking, zoals aanhoudend braken of hoofdpijn, een onverklaarbare vermindering van het bewustzijnsniveau (hangerig, veel slapen, minder alert reageren) en kinderen die een overmatige toename ervaren van de hoofdomtrek.
Nieuw vaccin tegen Hib even effectief, toch toename van infecties
De introductie van een nieuw vaccin tegen Haemophilus influenzae type B (Hib) in het Rijksvaccinatieprogramma in 2011 kan de stijging van het aantal infecties in 2016 niet verklaren.
Diëthanolamine niet in diergeneesmiddelen
De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft na herbeoordeling besloten dat zonder een vastgesteld maximale residulimiet voor diëthanolamine een risico voor consumenten niet uit te sluiten is.
Productinformatie rifampicine en atorvastatine aangepast
Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat het risico van gelijktijdig gebruik van morfine en rifampicine ook moet worden opgenomen in de productinformatie van geneesmiddelen die rifampicine bevatten.
Restrictie gebruik radium
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan om radium Ra-223 dichloride (Xofigo) alleen te gebruiken bij patiënten die al twee eerdere behandelingen voor gemetastaseerde prostaatkanker hebben gehad of bij patiënten die geen andere behandeling kunnen ontvangen.
Meer recepten oxycodon en morfine op huisartsenpost
Op huisartsenposten worden de laatste jaren vaker opioïden voorgeschreven. Vooral recepten voor sterke opioïden, zoals morfine en oxycodon. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.
Branderig gevoel bij adapaleen/benzoylperoxide
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Online platform voor wetenschapsartikelen NPFO
Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) publiceert haar wetenschappelijke artikelen voortaan op een eigen website: NPFO.nl. De website, die voorheen onderdeel was van KNMP.nl, biedt een open access platform met een nieuwe vormgeving. Hierdoor zijn de ruim 700 artikelen beter toegankelijk en vindbaar.
Bloeduitstortingen bij gebruik van inhalatiemedicatie met corticosteroïden
Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat nog niet in alle bijsluiters van inhalatiemedicatie en neussprays met corticosteroïden staat vermeld dat deze bloeduitstortingen als bijwerking kunnen geven. Dit is een bekende bijwerking van corticosteroïden die gebruikt worden bij astma, COPD en hooikoorts.
€ 70 miljoen voor communiceren met patiënten
Een goede behandeling moet passen bij de persoonlijke situatie van een patiënt en arts en patiënt moeten daar samen over beslissen. Om die ontwikkeling te stimuleren investeert minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport € 70 miljoen in uitkomstgerichte zorg.
BENU-apotheken vragen toestemming voor meegeven medicatie
In alle BENU-apotheken vragen apothekers voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand anders dan de patiënt geneesmiddelen of gegevens komt ophalen. BENU heeft hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld en verspreid in de eigen apotheken. Ook de KNMP heeft een toestemmingsverklaring opgesteld die apothekers via de website kunnen downloaden.
Sabine Straus nieuwe voorzitter PRAC
Sabine Straus is vorige week in Londen gekozen als voorzitter van de Europese Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC). Zij volgt June Raine op, die de PRAC sinds de start in 2012 heeft geleid.
Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen
Apothekers zijn opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De oproep van het bestuur van de KNMP houdt verband met nieuwe informatie over de kwaliteit van het middel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek, maar vonden dat patiënten hun voorraad gerust konden opgebruiken.
230 meldingen van bijwerkingen door griepvaccin
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de periode van 1 oktober 2017 tot 1 april 2018 230 meldingen van 967 mogelijke bijwerkingen na vaccinatie met een influenzavaccin. Er werden geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.
Amsterdam UMC roept zelfbereide CDCA terug
Amsterdam UMC moet stoppen met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) en alle patiënten vragen de medicatie terug te geven. Dit gebeurt op verzoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die stelt dat de uit China afkomstige grondstof voor het medicijn niet betrouwbaar getest kan worden en dat het middel mogelijk onzuiverheden bevat. Het ziekenhuis bereidt sinds april CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX.
CBG: monitor patiënten na gebruik Zinbryta
Patiënten die behandeld zijn met Zinbryta (daclizumab) moeten worden gemonitord op ernstige ontstekingsreacties in de hersenen (encefalitis) tot twaalf maanden na het stoppen van de behandeling. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan apothekers en artsen.
Leveronderzoek blijft nodig bij gebruikers Esmya
Vrouwen die Esmya (ulipristalacetaat) gebruiken lopen mogelijk een risico op ernstige leverschade, blijkt uit een Europese herbeoordeling van dit geneesmiddel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners om de leverfunctie bij gebruikers van dit medicijn regelmatig te controleren. In bepaalde gevallen is gebruik van Esmya niet langer toegestaan.
TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik
TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.
Schorsing handelsvergunning Gastilox en Rilies opgeheven
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerdere schorsing van handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en Rilies (ketoprofen) per 3 augustus 2018 opgeheven, na onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Dertien positieve adviezen handelsvergunningen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handels­vergunningen voor dertien geneesmiddelen. Twee weesgeneesmiddelen behoren tot deze groep: patisiran (Onpattro) voor de behandeling van erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose bij volwassenen met fase 1 of 2 polyneuropathie; en tezacaftor/ivacaftor (Symkevi) bij cystische fibrose.
Nivolumab en ipilimumab niet samen bij gevorderd niercelcarcinoom
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaf een negatief advies over de combinatie van nivolumab (Opdivo) en ipilimumab (Yervoy) bij gevorderd niercelcarcinoom.
Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners
Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.
Verhogen van galzuurconcentratie in de darm verhelpt obstipatie
Gebruik van elobixibat, een remmer van de ileal bile acid transporter (IBAT), leidt tot een meer frequente ontlasting bij chronische obstipatie. Het wordt goed verdragen bij kortdurende en langduriger behandeling.
Apotheker Rawa Ismail wint prijzen op wereldcongres
De net afgestudeerde apotheker Rawa Ismail, winnaar van het NK Consultvoering 2017, heeft vorige week in Argentinië meerdere prijzen gewonnen op het congres van de International Pharmaceutical Students Federation.
Daratumumab in basispakket na onderhandelingen met leverancier
Door succesvolle prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg is het geneesmiddel daratumumab (Darzalex), voor de behandeling van multipel myeloom, opgenomen in het basispakket.
NZa: meer duidelijkheid nodig over bijbetalingen
Verzekerden moeten vooraf beter inzicht krijgen in wat zij moeten bijbetalen als zij naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben hierin een verantwoordelijkheid, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Gewapende overval op apotheek in Arnhem
Een gewapende man heeft gistermiddag rond half zes Apotheek de Laar in Arnhem overvallen. Een medewerkster van de apotheek moest onder dreiging van een mes geld afstaan.
NZa: wachttijden en informatie zorgverzekeraars moeten beter
Zorgverzekeraars hebben hun wettelijke taken en maatschappelijke rol in 2017 en de eerste helft van 2018 goed uitgevoerd. Wel zijn de aanpak van wachttijden en de vindbaarheid van informatie nog onvoldoende. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar jaarlijkse beoordeling van zorgverzekeraars.
Controle privacywet: twee ziekenhuizen schieten tekort
Uit een controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op naleving van de nieuwe Europese privacywetgeving bij 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars blijkt dat twee ziekenhuizen nog geen functionaris gegevensbescherming (FG) hebben aangemeld.
Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos
Bij meer dan een op de vijf patiënten die een operatie ondergaan in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder 955 patiënten die in de afgelopen twee jaar werden geopereerd.
Opnieuw oproep KNMP na recall: valsartan terughalen bij patiënt
Vanwege vervuiling met het kankerverwekkende NDMA vindt er opnieuw een terugroepactie plaats van valsartan bij de apotheek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben dat gisteren besloten. Voor het KNMP-bestuur gaat dit niet ver genoeg en roept apothekers wederom op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek.
Veiligheid patiënten in gevaar bij Huisartsenposten Amsterdam
Slechte telefonische bereikbaarheid, hoge werkdruk en onrust op de werkvloer bedreigen de patiëntveiligheid bij de Stichting Huisartsenposten Amsterdam. Ook is het medicatiebeheer onvoldoende en vindt er fraude plaats met recepten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt de stichting daarom onder verscherpt toezicht.
ANBO: medicatie moet gebruiksvriendelijker
Aan de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen moet nog veel verbeteren: ruim 40% van de ouderen ervaart problemen. Ook de apotheker kan hierin een rol spelen, en doet dat al in veel gevallen. Dat concludeert ouderenbond ANBO na eigen onderzoek onder bijna achtduizend leden en niet-leden.
Werkingsmechanisme thalidomide ontrafeld
Onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston hebben het werkingsmechanisme ontrafeld van thalidomide, dat eind 1961 van de markt werd gehaald als antimisselijkheidsmiddel bij zwangeren van­wege zijn teratogene eigenschappen. De transcriptiefactor sal-like protein 4 (SALL4) bleek onder invloed van thalidomide af te nemen. Mutaties in het SALL4-gen leiden tot geboorte­afwijkingen vergelijkbaar met die van thalidomide.
Advies voor betrixaban blijft negatief
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ziet geen reden om het door haar eerder dit jaar uitgebrachte negatieve advies voor een handelsvergunning voor betrixaban (Dexxience) te herzien. Registratiehouder Portola Pharma­ceuticals had de CHMP na het negatieve advies verzocht om een herbeoordeling.
24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld
Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.
CBG: Medacinase niet verdunnen met glucose
De activiteit van urokinase (Medacinase) gaat achteruit na verdunnen met glucose. Dat blijkt uit recent onderzoek, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Nieuwe stichting vecht tegen dure medicatie
Farmaceutische bedrijven aanpakken die te hoge prijzen vragen voor geneesmiddelen. Dat is het doel van de nieuwe stichting Farma Ter Verantwoording, die zich als eerste buigt over de prijsstelling van chenodeoxycholzuur (CDCA).
Liset van Dijk bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research
Nivel-medewerker Liset van Dijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel, die is ingesteld door het Nivel, moet de inbreng vergroten van de klinische praktijk in het farmaceutisch onderzoek en onderwijs.
Naamgeving fentanyl-neussprays verhelderd in G-Standaard
Per 1 september 2018 is de naamgeving van de twee fentanyl-neussprays Instanyl en PecFent in de G-Standaard verhelderd. De namen van de producten zijn aangevuld met de specifieke merknamen, respectievelijk Instanyl en PecFent, om zo de verschillende doseervormen goed te kunnen onderscheiden.
Patiëntenorganisaties ageren tegen btw-verhoging geneesmiddelen
Het verhogen van het btw-tarief op geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezonde voeding van 6% naar 9% mag niet doorgaan omdat dit extra kosten oplevert voor patiënten en kwetsbaren. Dat schrijft de Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan het kabinet.
Meldingen over breken Mirena-spiraal
Bij verwijdering kan het hormoonspiraaltje Mirena in zeldzame gevallen breken, daarom is het belangrijk te controleren of het nog in tact is. Dat blijkt uit meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Geen verhoogde sterfte bij gebruik van tweede-generatie-antipsychotica
Het gebruik van antipsychotica lijkt de sterfte bij patiënten met schizofrenie niet te verhogen. Bij kwetsbare groepen is de kans om te overlijden mogelijk wel verhoogd.
Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA
Het verhogen van de prijs van chenodeoxycholzuur (CDCA) door fabrikant Leadiant keurt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport “ten zeerste af”. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over het gedwongen stoppen van de magistrale bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC.
Ziekteverzuim en verloop alarmerend bij personeel in de zorg
Het personeelsverloop (13%) en verzuim (6%) in de zorg waren in 2017 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De winst van zorgaanbieders steeg van 1% naar 1,8%. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van accountantskantoor EY.
Oxycodon vooral bij klachten aan het bewegingsapparaat
Huisartsen schrijven de laatste jaren bij zware pijn vaker oxycodon voor dan morfine, het eerstekeusmiddel volgens de NHG-standaard Pijn. Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat oxycodon en morfine elk bij verschillende aandoeningen worden voorschrijven.
Drie positieve adviezen handelsvergunningen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor drie generieke geneesmiddelen: deferipron (Deferiprone Lipomed voor de behandeling van ijzerstapeling bij patiënten met thalassemie; gefitinib (Gefitinib Mylan) bij niet-kleincellige longkanker; en lenalidomide (Lenalidomide Accord) als behandeling voor multi­­pel myeloom (ziekte van Kahler).
Advies abaloparatide blijft negatief
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt opnieuw negatief over een handelsvergunning voor abaloparatide (Eladynos). Dit oordeel volgt naar heronderzoek van een eerder dit jaar afgegeven negatief advies door de CHMP over het geneesmiddel bedoeld voor behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogd risico op fracturen.
Vier positieve adviezen van nieuwe indicaties
Vier geneesmiddelen ontvingen een positief advies voor uitbreiding van de indicatie van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). De commissie oordeelde positief over een nieuwe indicatie van behandelcombinatie dabrafenib (Tafinlar) en trametinib (Mekinist) als adjuvante therapie bij volwassenen met stadium 3 melanoom met B-RAF V600-mutatie na complete resectie.
Hoogste punt bereikt nieuwe EMA-gebouw in Amsterdam
In de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam wordt volgende week een mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Zuidas. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld.
Ziekenhuizen bieden vaker online inzage gegevens
Patiënten kunnen bij twee op de drie ziekenhuizen via een patiëntportaal medische gegevens online inzien; vorig jaar was dit nog bij een op de drie. Bijna de helft van de ziekenhuizen biedt ook inzage in het medicatieoverzicht. Dat blijkt uit cijfers van Nictiz.
NZa ontvangt ruim 150 klachten over contractering
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in totaal ruim 150 klachten ontvangen van zorgaanbieders over contractering. Deze zomer heeft de zorgautoriteit meerdere meldingen over het contracteerproces onderzocht.
Positief advies CHMP over biosimilars
Vijf geneesmiddelen ontvingen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies voor uitbreiding van de indicatie. De commissie oordeelde positief over drie biosimilars van epoëtine alfa (Abseamed, Binocrit en Epoetin Alfa Hexal) voor de behandeling van systematische anemie bij patiënten met laag/intermediair-1 risico op primaire myelodysplasie.
CMDh: productinformatie rosuvastatine aanpassen
Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van rosuvastatine de interactie met regorafenib en met de protease­remmers ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glecaprevir en pibrentasvir bij gelijktijdig gebruik opgenomen moet worden. Ditzelfde dient te worden gedaan voor de combinatieproducten (fixed dose-combinaties) met rosuvastatine.
NVZ: bestrijd hoge werkdruk met meer digitale zorg
Het aantal openstaande vacatures in ziekenhuizen is in de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld. Door te investeren in digitale zorg moeten ziekenhuizen minder afhankelijk worden van krapte op de arbeidsmarkt. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) in het jaarlijkse rapport over de branche.
Begroting VWS: Bruins eist openheid prijzen fabrikanten
Farmaceutische bedrijven die hun geneesmiddelen extreem duur verkopen, moeten inzage bieden in de opbouw van hun prijzen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Miljoenennota 2019. Verder wil de minister apothekers duidelijkheid bieden over wanneer zij zelf mogen bereiden.
Nieuw aangrijpingspunt: mizagliflozine helpt stoelgang
Mizagliflozine, een nieuwe orale remmer van natrium-glucose cotransporter-1 (SGLT1) verbetert de stoelgang bij mensen met functionele obstipatie. Het middel wordt goed verdragen en biedt een alternatieve behandeling naast de beschikbare laxantia.
Oxfam: farmaceutische bedrijven ontwijken belasting
Vier grote farmaceutische bedrijven – Abbott, Johnson & Johnson, Merck en Pfizer – brengen veel winsten onder in belastingparadijzen, waaronder Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam International.
Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs
Zorgverzekeraar Menzis eist via de rechter ruim € 4 miljoen terug van Astra Zeneca omdat de geneesmiddelenfabrikant de duur van het patent op Seroquel zou hebben gerekt.
‘Hoge prijzen geneesmiddelen bedreigen zorgstelsel’
Als we niet optreden tegen de hoge prijzen van geneesmiddelen ondermijnen die het solidariteitsbeginsel van onze zorg. Dat stelt Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.
Man trekt mes in apotheek Sint-Michielsgestel
Een man heeft vanmorgen het personeel van Boots Apotheek Gestel in Sint-Michielsgestel bedreigd met een mes omdat hij zijn geneesmiddelen niet kreeg. Dat meldt de politie in Oost-Brabant.
Minilong test medicijnen tegen COPD
Door het ontwikkelen van een minilong, voor het testen van geneesmiddelen en behandelingen, hoopt het Longfonds dat door COPD beschadigd longweefsel sneller kan worden hersteld.
RIVM: vaccin HPV is veilig
Tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes bestaat geen verband. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Geen langer en gezonder leven met dagelijks acetylsalicylzuur
Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben in het New England Journal of Medicine beschreven dat een dagelijkse dosering acetylsalicylzuur (Aspirine) bij gezonde ouderen geen gunstige invloed heeft op overlijden, dementie of langdurige lichamelijke klachten.
Mizolastine: bijwerking braken
Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van mizolastine (Mizollen) vermelding moet worden gemaakt van de bijwerking braken.
Blinatumomab breder inzetbaar
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie van het middel blinatumomab (Blincyto).
Nivel: huisarts schrijft cannabis zelden voor
Het aantal patiënten met een recept voor medicinale cannabis is de laatste jaren toegenomen, maar toch wordt cannabis nog altijd zelden voorgeschreven. Dat concludeert het Nivel uit een analyse van voorschrijfgegevens in de eerste lijn.
Eerste Kamer: eigen risico blijft komende jaren gelijk
Het eigen risico wordt voor de komende jaren bevroren op € 385. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Bruno Bruins van Medische Zorg dat dit regelt. De PVV-fractie stemde tegen, alle andere fracties stemden voor.
Longontsteking na gebruik anti-snurkkeelspray
De anti-snurkkeelspray Sleepzz bevat verschillende oliën die door inademing een longontsteking kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een ernstige melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
IGJ: nieuwe zorgaanbieders kennen eisen niet
95% van de nieuwe zorgaanbieders in de ouderenzorg, thuiszorg, GGZ en gehandicaptenzorg is niet op de hoogte van de kwaliteitseisen in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Campagne om mannen te betrekken bij anticonceptie
Om mannen en vrouwen beter te laten nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik zijn Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland een online campagne gestart.
Maximum vitamine B6 vastgelegd in Warenwet
Voedingssupplementen mogen volgens de Warenwet per 1 oktober 2018 niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dagdosering bevatten. Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Nobelprijs voor immuuntherapie tegen kanker
De Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo hebben dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. Ze hebben een nieuwe vorm van kankertherapie ontwikkeld door ons immuunsysteem te stimuleren tumorcellen aan te vallen.
Positief advies voor galcanezumab voor preventie migraine
Het monoklonale antilichaam galcanezumab (Emgality) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning als preventie bij migraine.
Nieuw antibioticum bij urineweginfectie
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw antibioticum: meropenemtrihydraat/vaborbactam (Vabomere).
Nieuw middel bij retinale dystrofie
Het weesgeneesmiddel voretigene neparvovec (Luxturna) heeft goedkeuring ontvangen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning als gentherapie bij erfelijke retinale dystrofie veroorzaakt door mutaties in het RPE65-gen.
Groen licht voor Damoctocog alfa pegol en Mogamulizumab
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) geeft een positief advies over handelsvergunningen voor twee weesgeneesmiddelen.
Flinke kostenbesparing door deals met fabrikanten
Onderhandelingen met fabrikanten van dure geneesmiddelen hebben vorig jaar een besparing opgeleverd van in totaal € 132 miljoen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.
Voorzitter Pauline Meurs weg bij RVS
Pauline Meurs ziet na vier jaar af van een tweede termijn als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).
Triple pil effectiever bij hypertensie dan standaardbehandeling
Bij patiënten met milde tot matige hypertensie is een combinatiepil met lage doseringen van drie antihypertensiva effectiever dan reguliere behandeling. Meer patiënten behalen hun streefwaarde voor de bloeddruk.
MammaPrint niet in basispakket door kans op uitzaaiingen
Het weglaten van chemotherapie bij borstkanker op basis van de MammaPrint leidt mogelijk tot een toename van uitzaaiingen en daarmee tot sterfte. Het Zorginstituut Nederland laat deze test daarom niet in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket.
IGJ: apotheek Jacofarma is weer veilig
Het risico op fouten bij het verpakken in central filling-apotheek Jacofarma in Barendrecht is voorbij: de apotheek voldoet aan de normen. Daarmee beëindigt de aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd aan de apotheek.
Ziekenhuizen geven met website inzicht in zorgaanbod
Patiënten kunnen via Ziekenhuischeck.nl een groot aantal operaties en behandelingen vergelijken die ziekenhuizen aanbieden. De nieuwe website is een gezamenlijk initiatief van alle ziekenhuizen in Nederland.
Nieuwe normen medicatieveiligheid voor verpleegzorg
Omdat veel calamiteiten in de verpleegzorg worden veroorzaakt door onzorgvuldigheden rondom medicatieverstrekking start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een nieuw toetsingskader medicatieveiligheid.
Nederland organiseert conferentie antibioticaresistentie
Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert Nederland in april 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend gemaakt tijdens de G20 in Argentinië.
PRAC: restrictie gebruik (fluor)chinolonen
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.
Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis
Zeven nieuwe dure geneesmiddelen komen in het eerste en tweede kwartaal van 2019 via de pakketsluis in aanmerking voor prijsonderhandelingen met de fabrikant. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg gemeld aan de Tweede Kamer.
CBG: geen Xarelto na vervanging aortaklep
Patiënten mogen geen Xarelto (rivaroxaban) gebruiken na een transkatheder-aortaklepvervanging (TAVR). Dit adviseert het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG).
CBG: zelfzorgmiddelen vermelden houdbaarheid na openen
Op 92% van de zelfzorgmiddelen staat nu of binnenkort de houdbaarheid na openen vermeld op de verpakking. Hiermee hebben de fabrikanten massaal gehoor gegeven aan een oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Meerderheid patiënten met acne krijgt medicatie
Meer dan de helft (56%) van de patiënten met acne die naar de huisarts gaat, krijgt een recept voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.
Back to top