Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw oproep KNMP na recall: valsartan terughalen bij patiënt

28-08-2018
Vanwege vervuiling met het kankerverwekkende NDMA vindt er opnieuw een terugroepactie plaats van valsartan bij de apotheek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben dat gisteren besloten. Voor het KNMP-bestuur gaat dit niet ver genoeg en roept apothekers wederom op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek.
Opnieuw oproep KNMP na recall: valsartan terughalen bij patiënt

Uit eigen onderzoek van de firma Aurobindo Pharma blijkt dat van nog twee batches de grondstof is vervuild met NDMA. De hoeveelheid van de kankerverwekkende stof in deze batches is lager dan die in de valsartan-producten die in juli en augustus werden teruggeroepen.

Net als bij de eerdere recall vraagt de KNMP apothekers om patiënten ook deze vervuilde valsartan te laten terugbrengen naar de apotheek. Hiermee gaat de koepelorganisatie opnieuw verder dan het standpunt van IGJ en CBG, want de apothekers vinden dat zij hierin een eigen verantwoordelijkheid dragen omdat geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit moeten zijn.

Voor apothekers is de terugroepactie deze keer minder ingrijpend, want de twee charges staan omgerekend voor gemiddeld één patiënt per apotheek.

 

 

 

Document acties

Back to top