Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: apotheek Jacofarma is weer veilig

PW42 - 04-10-2018
Het risico op fouten bij het verpakken in central filling-apotheek Jacofarma in Barendrecht is voorbij: de apotheek voldoet aan de normen. Daarmee beëindigt de aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd aan de apotheek.
IGJ: apotheek Jacofarma is weer veilig

Tijdens een bezoek op 10 september heeft de Inspectie geconstateerd dat Jacofarma – een apotheek met een geautomatiseerd geneesmiddelendistributiesysteem (GDS) – voldoet aan de eisen die werden gesteld in de aanwijzing. IGJ zal de apotheek verder volgen in het reguliere toezicht.

Afgelopen maart bleek dat Jacofarma niet werkt volgens de farmaceutische normen voor het ter hand stellen van individuele patiëntverpakkingen per toedieningstijd. De apotheek mocht van de Inspectie geen geneesmiddelen meer verpakken en kreeg een jaar de tijd om maatregelen te nemen.

In maart had de Inspectie geconstateerd dat er bij Jacofarma onvoldoende toezicht werd gehouden op het verpakken van de geneesmiddelen. Verder waren de GDS-ruimten ongeschikt en was niet duidelijk wie de GDS-apotheker was. Ook constateerde de Inspectie dat in de apotheek geen verantwoordelijke was aangewezen voor de kwaliteit.

De gevestigd apotheker, thans tevens de GDS-apotheker, is volgens IGJ inmiddels aantoonbaar geschoold of gestart met een scholing en past deze kennis ook toe in de dagelijkse werkprocessen. Deze apotheker is ook voldoende in de apotheek aanwezig om veilige patiëntenzorg te kunnen leveren.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top