Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA

PW37 - 06-09-2018
Het verhogen van de prijs van chenodeoxycholzuur (CDCA) door fabrikant Leadiant keurt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport “ten zeerste af”. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over het gedwongen stoppen van de magistrale bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC.
Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA

Leadiant brengt het weesgeneesmiddel CDCA, voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX), sinds vorig jaar op de Nederlandse markt voor € 153.000 per persoon per jaar. Volgens Bruins is het zonder motivering ophogen van deze prijs “maatschappelijk onaanvaardbaar”, omdat deze niet in verhouding staat tot de geleverde inspanning – Leadiant heeft niet zelf ontdekt dat CDCA werkzaam is in de behandeling van CTX.

In een gesprek met de fabrikant wil de minister het belang benadrukken van een acceptabele prijs, zo schrijft hij in antwoord op de vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Verder geeft Bruins aan het "een goede zaak" te vinden als het Amsterdam UMC de magistrale bereiding van CDCA weer kan hervatten. Het ziekenhuis maakte dit geneesmiddel sinds april zelf, maar moest daarmee onlangs stoppen op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) omdat de uit China afkomstige grondstof mogelijk onzuiverheden bevat.

De grondstoffenfabrikant van Leadiant zou niet bereid zijn te leveren aan het Amsterdam UMC, wat volgens Bruins de indruk wekt dat het bedrijf niet alleen met de prijsstelling maar ook met de toelevering van de grondstof misbruik maakt van zijn monopoliepositie.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Chenodeoxycholzuur, Minister, Fabrikant
Back to top