Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen

01-08-2018
Apothekers zijn opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De oproep van het bestuur van de KNMP houdt verband met nieuwe informatie over de kwaliteit van het middel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek, maar vonden dat patiënten hun voorraad gerust konden opgebruiken.
Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen

Een nieuwe publicatie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over de kans dat patiënten kanker krijgen door de vervuilde valsartan en berichten uit Duitsland dat sporen van het kankerverwekkende NDMA niet alleen in de grondstof maar ook in de valasartantabletten zijn aangetoond, heeft het KNMP-bestuur doen besluiten tot deze actie. 

“We realiseren ons dat we met ons standpunt verder gaan dan de zienswijze van IGJ en CBG”, zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. “Maar we vinden dat we een eigen verantwoordelijkheid dragen. Vandaar dit advies aan de apotheker en de patiënt.”

Volgens Klein Nulent moeten geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit zijn. “Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen. Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk een te veel.”

Nederland telt 180.000 gebruikers van vervuilde valsartan. Een aantal van hen heeft het middel al teruggebracht of is al omgezet naar een alternatief.    

Document acties

Back to top