Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minilong test medicijnen tegen COPD

25-09-2018
Door het ontwikkelen van een minilong, voor het testen van geneesmiddelen en behandelingen, hoopt het Longfonds dat door COPD beschadigd longweefsel sneller kan worden hersteld.
Minilong test medicijnen tegen COPD

Onder leiding van prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut gaan wetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten de komende vijf jaar werken aan de minilong. Met stamcellen kunnen de onderzoekers organoïden ontwikkelen, een soort mini-organen, en onlangs is dat ook gelukt voor de luchtwegen. De volgende stap is de ontwikkeling van longblaasjes, waarmee gericht antwoord is te vinden op de vraag waarom longblaasjes zich niet meer herstellen bij COPD.

Verder onderzoekt het team of het herstelproces in de longen aangezet kan worden door gezonde stamcellen terug te plaatsen. Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om over vijf jaar te starten met het testen van nieuwe behandelingen op patiënten met longstamcellen die beschadigd longweefsel kunnen herstellen.

In Nederland hebben ruim 600.0000 patiënten COPD, een ziekte die wordt veroorzaakt door ongezonde lucht die voortdurend in de longen komt bij het ademen. Omdat de klachten bij COPD zich pas vaak na jaren openbaren, zal het aantal patiënten met deze ziekte de komende jaren alleen maar toenemen, aldus het Longfonds. De World Health Organization voorspelt dat de ziekte de derde doodsoorzaak is in 2030.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Minilong, Hans Clevers, COPD
Back to top