Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis

PW42 - 08-10-2018
Zeven nieuwe dure geneesmiddelen komen in het eerste en tweede kwartaal van 2019 via de pakketsluis in aanmerking voor prijsonderhandelingen met de fabrikant. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg gemeld aan de Tweede Kamer.
Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis

De volgende geneesmiddelen zijn op basis van de Horizonscan Geneesmiddelen van het Zorginstituut Nederland (ZIN) geselecteerd: enzalutamide (prostaatkanker), ATIR101 (stamceltransplantaties bij bloedkanker), emicizumab (profylaxe van bloedingen bij hemofilie A), apalutimide (prostaatkanker), lenalidomide (bloedkanker; multipel myeloom), cemiplimab (huidkanker; plaveiselcelcarcinoom) en pomalidomide (bloedkanker; multipel myeloom).

Voor deze geneesmiddelen kan Bruins met de fabrikant onderhandelen over de prijs voordat het geneesmiddel wordt vergoed uit het basispakket. Het gaat om geneesmiddelen waarvan de registraties worden verwacht in het eerste en het tweede kwartaal van 2019 en een geneesmiddel (enzalutamide), dat naar verwachting in de tweede helft van 2018 wordt geregistreerd.

De definitieve beslissing over het in de sluis plaatsen van de zeven geneesmiddelen neemt de minister zodra de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) een positieve opinie heeft uitgebracht. Dat is meestal één tot twee maanden voordat de Europese Commissie een handelsvergunning afgeeft.

Nieuwe geneesmiddelen die meer dan € 50.000 per behandeling per jaar of in totaal meer dan € 40 miljoen per jaar kosten komen in aanmerking voor ‘de sluis’. Dat is sinds 1 juli 2018 wettelijk verankerd door een wijziging van het Besluit zorgverzekering.

 

Document acties

Back to top