Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos

PW36 - 27-08-2018
Bij meer dan een op de vijf patiënten die een operatie ondergaan in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder 955 patiënten die in de afgelopen twee jaar werden geopereerd.
Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos

Ruim tweehonderd van de respondenten geven aan dat het (bijna) misging bij de operatie. Drie kwart van de patiënten bij wie het misging, heeft last gehad van lichamelijk letsel, psychische klachten of ongemak.

Ondanks deze fouten zijn de patiënten over het algemeen tevreden over de gang van zaken rond de operatie. Maar volgens de Patiëntenfederatie Nederland is er nog veel ruimte voor verbetering, met name in de communicatie tussen artsen en verpleegkundigen en met patiënten en familieleden.

Zo komt het voor dat patiënten voor de operatie contact hebben met een andere arts dan degene die de operatie uitvoert. Verder geeft meer dan 10% van de respondenten aan niet te weten wie het aanspreekpunt is bij vragen.

De Patiëntenfederatie vindt dat er duidelijke informatie moet zijn voor patiënt en familie over de gang van zaken rond een operatie. Ook moeten zorgverleners beter met elkaar praten over de patiënt en de operatie en voorafgaand aan de operatie moet er contact zijn tussen de patiënt en de arts die opereert, aldus de Patiëntenfederatie.

Van de 955 patiënten die hebben deelgenomen aan het onderzoek was 52% vrouw. De meerderheid is tussen de 50 en 70 jaar en heeft een of meer chronische aandoeningen.

 

Document acties

Back to top