Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

PW33en34 - 09-08-2018
TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.
TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

"Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel", schrijft TNO, dat de gids samen met ARTIS-Micropia samenstelde. "Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties." En met minder infecties zijn minder antibioticakuren nodig, waardoor probiotica een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen antibioticaresistentie, aldus TNO.

De gids richt zich vooral op antibioticagerelateerde diarree (AGD). Volgens TNO kunnen met name de breedspectrumantibiotica een verstorend effect hebben op het microbioom, wat tot diarree kan leiden.   

Voor de gids zijn 32 klinische studies geraadpleegd die een positief effect lieten zien bij de consumptie van probiotica tijdens een antibioticakuur. Vervolgens zijn deze studies gelinkt aan een probioticaproduct - zuivel of supplement - dat in Nederland verkrijgbaar is. In totaal worden acht probioticaproducten genoemd, met daarachter het aantal klinische studies dat de positieve effecten van het product ondersteunt.     

Document acties

gearchiveerd onder: Antibiotica, TNO

Reacties

09-08-2018 10:22
M.L.A. Bakker zegt:

Het artikel is te vinden op:

https://link.springer.com/epdf/10.1186/s12876-018-0831-x

En de gids op:

https://www.micropia.nl/nl/ontdek/onzichtbare-wereld/publicatie-nationale-gids-voor-probiotica-bij-antibiotica-een-fe/

Back to top