Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amsterdam UMC roept zelfbereide CDCA terug

06-08-2018
Amsterdam UMC moet stoppen met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) en alle patiënten vragen de medicatie terug te geven. Dit gebeurt op verzoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die stelt dat de uit China afkomstige grondstof voor het medicijn niet betrouwbaar getest kan worden en dat het middel mogelijk onzuiverheden bevat. Het ziekenhuis bereidt sinds april CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX.
Amsterdam UMC roept zelfbereide CDCA terug

“We kunnen ons goed voorstellen dat patiënten zich nu zorgen maken over de beschikbaarheid van het medicijn”, zegt Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC. “We zijn in gesprek met de Inspectie en zetten alles in werking om zo snel mogelijk tot een goede langdurige oplossing te komen.”

In de tussentijd beraadt het ziekenhuis zich op verdere stappen. Van den Maagdenberg: “Wij hebben het middel vanaf het begin volgens geldende Europese kwaliteitseisen laten testen door een gecertificeerd laboratorium. We zijn verbaasd dat de IGJ tot een andere conclusie komt.” De IGJ kan niet zeggen om welke onzuiverheden het gaat. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Verzekeraars hebben nu toegezegd het oorspronkelijke medicijn van het farmaceutische bedrijf Leadiant, dat niet is toegelaten tot het basispakket, voorlopig te vergoeden. Amsterdam UMC bezorgt het vervangende middel zelf bij de patiënten zodat iedereen tijdig over medicatie beschikt. Tevens wordt de oude medicatie opgehaald.

Toen Leadiant eerder dit jaar besloot de prijs van het geneesmiddel te vervijfvoudigen tot ongeveer € 200.000 per patiënt per jaar en de verzekeraars aangaven het niet langer te vergoeden, besloot Amsterdam UMC het middel zelf te gaan bereiden en beschikbaar te stellen tegen kostprijs, zodat de zorg voor ongeveer vijftig patiënten gewaarborgd blijft.  

Document acties

Reacties

06-08-2018 10:38
J.C. Kortekaas zegt:

""Better call Paul"

Back to top