Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: nieuwe zorgaanbieders kennen eisen niet

27-09-2018
95% van de nieuwe zorgaanbieders in de ouderenzorg, thuiszorg, GGZ en gehandicaptenzorg is niet op de hoogte van de kwaliteitseisen in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
IGJ: nieuwe zorgaanbieders kennen eisen niet

Vorig jaar bezocht de Inspectie in totaal 146 nieuwe of nog onbekende zorgaanbieders. Deze organisaties worden getoetst op vijftien randvoorwaarden voor veilige en goede zorg die zijn gebaseerd op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Bij 95% van de nieuwkomers was na een eerste onvoldoende beoordeling door IGJ een hertoets noodzakelijk. Van deze groep voldeed 66% aan het eind van de onderzoeksperiode aan de randvoorwaarden voor goede zorg. De achterblijvers komen onder vervolgtoezicht te staan van de Inspectie.

Tegelijk roept IGJ cliënten op zich te informeren over wat goede zorg is en bij twijfels over de kwaliteit van hun zorgaanbieder een melding te doen bij Landelijk Meldpunt Zorg.

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), die waarschijnlijk in 2019 in werking treedt, verplicht nieuwe aanbieders zich vooraf te melden. Deze nieuwe wet moet ertoe leiden dat nieuwe zorgaanbieders zich bewust zijn van de wettelijke eisen en de kwaliteitseisen van de eigen sector, vóórdat ze met de zorgverlening beginnen. Daar gaat IGJ op toezien.

 

Document acties

Back to top