Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Maximum vitamine B6 vastgelegd in Warenwet

01-10-2018
Voedingssupplementen mogen volgens de Warenwet per 1 oktober 2018 niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dagdosering bevatten. Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Maximum vitamine B6 vastgelegd in Warenwet

Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral doof gevoel en tintelingen of pijn in handen en voeten. Dat blijkt uit de meer dan honderd klachten die Bijwerkingencentrum Lareb ontving na gebruik van vrij verkrijgbare supplementen die ook vitamine B6 bevatten.

Deze meldingen zijn door Lareb doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), met daarbij de overweging een maximaal toegestane hoeveelheid vitamine B6 in vrij verkrijgbare supplementen vast te stellen.

Op basis van de risicobeoordeling heeft de NVWA de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd om via nationale wetgeving een maximale dosering vitamine B6 in vitaminepreparaten vast te stellen. De minister heeft dit advies overgenomen.

Het niveau van maximaal 21 milligram vitamine B6 per dag is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6, waarbij rekening is gehouden dat ook een deel hiervan uit voeding komt.

Kinderen hebben een lagere veilige bovengrens voor vitamine B6; de maximale hoeveelheid hiervan in een supplement voor kinderen ligt daarom lager.

Document acties

Back to top