Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM: vaccin HPV is veilig

25-09-2018
Tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes bestaat geen verband. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
RIVM: vaccin HPV is veilig

Voor het onderzoek werden bijna 70.000 meisjes geselecteerd uit een huisartsenregistratiesysteem van het Erasmus MC. Uit de gegevens blijkt dat langdurige vermoeidheid vóór invoering van de HPV-vaccinatie even vaak voor kwam als na de invoering.

De diagnose ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ werd volgens het RIVM maar weinig gesteld door de huisarts: 0 tot 1 keer per jaar per tienduizend meisjes, zowel vóór als na invoering van HPV-vaccinatie.

In de studie gaven 49 meisjes die langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten hebben gehad toestemming om hun gezondheidsgegevens te koppelen aan hun vaccinatiegegevens. Van hen waren er 37 gevaccineerd. Binnen een jaar na de HPV-vaccinatie bezochten zij niet vaker met langdurige vermoeidheidsklachten een huisarts dan vóór of langer dan een jaar na de vaccinatie.

Deze resultaten zijn in lijn met de uitkomsten van eerdere internationale onderzoeken. Op basis van al deze onderzoeken is het duidelijk dat de HPV-vaccinatie veilig is, concludeert het RIVM.

Het onderzoek van het RIVM werd uitgevoerd naar aanleiding van meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb van vermoeidheidsklachten die langer dan twee maanden duurden na de HPV-vaccinatie. De meeste van deze meldingen kwamen binnen na de aandacht in de media rondom het HPV-vaccin in 2012 en 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top