Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Hoge prijzen geneesmiddelen bedreigen zorgstelsel’

21-09-2018
Als we niet optreden tegen de hoge prijzen van geneesmiddelen ondermijnen die het solidariteitsbeginsel van onze zorg. Dat stelt Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.
‘Hoge prijzen geneesmiddelen bedreigen zorgstelsel’

Het is niet uit te leggen waarom de prijs van een geneesmiddel zo hoog is. Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten daarom in actie komen, schrijft Meurs, tevens hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hoge medicijnprijzen zijn een veelkoppig monster, maar het monster is volgens de RVS-voorzitter wel tembaar. Op drie niveaus zijn er maatregelen nodig: de ontwikkeling van geneesmiddelen, het onderhandelen over de prijs en de langetermijneffecten van geneesmiddelen.

Volgens Meurs kan de overheid helpen door alternatieve ontwikkelmodellen voor geneesmiddelen te financieren. Als voorbeeld noemt ze de stichting Fair Medicine, die € 2,8 miljoen ontvangt van de overheid voor het transparant ontwikkelen en produceren van medicijnen.

Daarnaast kan de overheid veel striktere eisen stellen aan het openbaar maken van onderzoeksresultaten, omdat er nu nog veel werk dubbel wordt gedaan. Ook heeft de overheid een rol in het financieren van de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen door de universiteiten, zodat die veel sterker staan in hun onderhandelingen met bedrijven, aldus Meurs.

Europese landen kunnen ook meer gezamenlijk optreden, omdat de uitkomst van onderhandelingen met fabrikanten nu steeds dezelfde is en de fabrikant uiteindelijk toch zijn prijs krijgt.

Daarnaast stelt Meurs dat overheden – ook de Nederlandse – dwanglicenties en “ruimte voor apotheekbereidingen” actiever moeten inzetten.  

 

 

 

Document acties

Back to top