Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: spierklachten bij evolocumab en alirocumab

16-07-2018
Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab treden spierklachten op. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.
Lareb: spierklachten bij evolocumab en alirocumab

Bij oudere cholesterolverlagers, zoals statines, is spierpijn een bekende bijwerking. Bij deze nieuwe cholesterolverlagers echter staan spierklachten niet vermeld als bijwerking, aldus Lareb.

Over een periode van twee jaar heeft Lareb 38 meldingen ontvangen van spierpijn door evolocumab en alirocumab. Bij 23 meldingen herstelde de patiënt van de klachten na stoppen met het gebruik van deze middelen. Bij enkele van deze meldingen kreeg de patiënt weer spierpijn nadat opnieuw met het geneesmiddel gestart werd. Bij 15 meldingen gebruikte de patiënt naast de nieuwe cholesterolverlager een statine of ezetimibe.

Evolocumab en alirocumab zijn een nieuwe klasse van cholesterolverlagers (PCSK9-remmers) en worden voorgeschreven als statines of ezetimibe niet voldoende werken of niet worden verdragen.

Bij de helft van de meldingen is aangegeven dat statines niet werden verdragen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat op de hoogte is gebracht, gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk.

 

Document acties

Back to top