Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs

PW39 - 20-09-2018
Zorgverzekeraar Menzis eist via de rechter ruim € 4 miljoen terug van Astra Zeneca omdat de geneesmiddelenfabrikant de duur van het patent op Seroquel zou hebben gerekt.
Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs

Menzis claimt namens haar verzekerden de schadevergoeding van Astra Zeneca voor het jarenlang te veel betalen voor het antipsychoticum Seroquel. Toen het patent op één van de varianten van dit geneesmiddel in 2012 afliep, heeft de geneesmiddelenfabrikant dit volgens Menzis bewust gerekt tot 2014. In die periode kon het geneesmiddel niet goedkoper door andere bedrijven worden gemaakt.

Nadat Astra Zeneca in juni 2014 alsnog in het ongelijk werd gesteld door de rechter, bleek het middel wel tot 90% goedkoper op de markt te kunnen komen, aldus de zorgverzekeraar.

Fabrikanten kunnen prijzen zo lang mogelijk hoog houden door bijvoorbeeld aan te tonen dat een geneesmiddel ook voor een andere aandoening helpt, zodat het patent vernieuwd of verlengd kan worden. Menzis zegt dit “gesjoemel met patenten” mede vanuit ethisch oogpunt aan te willen pakken, want uiteindelijk moet volgens de zorgverzekeraar de premiebetaler opdraaien voor dit kunstmatig hoog houden van de prijzen.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Zorgverzekeraars, Menzis, Astra Zeneca
Back to top