Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oxfam: farmaceutische bedrijven ontwijken belasting

PW39 - 19-09-2018
Vier grote farmaceutische bedrijven – Abbott, Johnson & Johnson, Merck en Pfizer – brengen veel winsten onder in belastingparadijzen, waaronder Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam International.
Oxfam: farmaceutische bedrijven ontwijken belasting

De winstmarge van de vier farmabedrijven lijkt tussen 2013 en 2015 zo’n 5% te zijn in ontwikkelingslanden, zo’n 7% in de ontwikkelde economieën en met 31% opvallend veel hoger in “belastingparadijzen” zoals Nederland, Ierland en Singapore.

Dit wijst erop dat deze bedrijven hun winsten overhevelen van rijke en arme landen, waar zij gemiddelde belastingtarieven betalen, naar belastingparadijzen waar zij weinig of geen belasting betalen, schrijft Oxfam in het rapport Medicijn voor Armoede.

Eerlijke belastingsystemen zijn volgens Oxfam van vitaal belang om regeringen in staat te stellen collectieve voorzieningen te verschaffen en de gezondheidszorg te bekostigen – belastingontwijking tast deze mogelijkheid aan.

Op basis van de beperkt beschikbare openbare gegevens berekende Oxfam dat veertien landen jaarlijks naar schatting $ 3,8 miljard aan belastinginkomsten mislopen.

Oxfam vindt dat de vier grote farmaceutische bedrijven hun belastingpraktijken moeten hervormen, maar er is ook een rol weggelegd voor regeringen. Overheden moeten eisen dat alle multinationals transparant zijn en een eerlijk belastingtarief betalen over hun winsten in ieder land waar zij werkzaam zijn. Ook zouden overheden van bedrijven moeten eisen dat ze de kosten van onderzoek en ontwikkeling, productie en marketing voor geneesmiddelen openbaar maken, voorafgaand aan de goedkeuring van productregistratie.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Belasting, Oxfam
Back to top