Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen langer en gezonder leven met dagelijks acetylsalicylzuur

PW39 - 25-09-2018
Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben in het New England Journal of Medicine beschreven dat een dagelijkse dosering acetylsalicylzuur (Aspirine) bij gezonde ouderen geen gunstige invloed heeft op overlijden, dementie of langdurige lichamelijke klachten.
Geen langer en gezonder leven met dagelijks acetylsalicylzuur

In deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie zijn ruim 19.000 gezonde Amerikanen en Australiërs van 70 jaar en ouder zonder voorgeschiedenis van hartklachten gedurende gemiddeld 4,7 jaar gevolgd. Aan het eind van deze periode was 90,3% van de aspirinegroep nog in leven zonder lichamelijke klachten tegenover 90,5% in de placebogroep.

Door het ontstekingsremmend effect van acetylsalicylzuur zou een dagelijks gebruik van dit middel de kans op kanker verminderen. Dit effect is in deze studie niet terug te vinden. In tegendeel: de aan kankergerelateerde mortaliteit in de aspirinegroep lag met 3,1% zelfs iets hoger dan 2,3% in de placebogroep. Een verschil dat statistisch significant is. Het aantal ernstige hemorragische events lag met 3,8% in de aspirinegroep ook significant hoger dan de 2,8% in de placebogroep.

Zoals verwacht was de cardiovasculaire mortaliteit in de aspirinegroep lager, maar met een cardiovasculaire mortaliteit van 1,0% in de aspirinegroep tegen 1,2% in de placebogroep was dit verschil klein en statistisch niet significant. Deze bevindingen gelden overigens niet voor ouderen die een hartaanval, beroerte of een andere cardiovasculaire aandoening hebben gehad. Deze groep heeft wel degelijk baat bij een dagelijkse lage dosering acetylsalicylzuur.

Document acties

gearchiveerd onder: Onderzoek, Ouderen, Acetylsalicylzuur

Reacties

27-09-2018 22:18
J.C. Kortekaas zegt:

Het blijft dus tobben met de invoering van een (verplichte) polypil.

Back to top