Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

PW35 - 30-08-2018
Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.
24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

De onderzoekers ontwikkelden verschillende soorten van deze gastheercellijn die elk een specifieke combinatie van EPO-varianten produceren. Het doel hiervan is om varianten te vinden die een betere werkzaamheid en langere levensduur hebben in het lichaam van de patiënt. Deze eigenschappen zijn gerelateerd aan de aard van de glycosylering van het eiwit. De onderzochte methode zou mogelijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en productie van biosimilars en biobetters van EPO.

Therapeutische EPO is bedoeld als geneesmiddel voor patiënten met bloedarmoede en wordt via een infuus of onderhuids toegediend. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Document acties

Back to top