Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2020

‘Virtuele kinderen’ bepalen de optimale kinderdosering
Met voorspellende modellen of ‘virtuele kinderen’ gaat het Radboudumc onderzoeken wat de optimale dosering is voor kinderen van verschillende leeftijden. De Bill & Melinda Gates Foundation subsidieert het onderzoek.
Meldingen agressieve patiënten door vortioxetine
Het antidepressivum vortioxetine kan leiden tot agressie en agitatie, blijkt uit zes meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Wereldwijd zijn 76 meldingen binnengekomen.
‘Stel prioriteiten voor ontwikkeling digitale zorg’
Patiënten en zorgverleners hebben tijdens de coronacrisis noodgedwongen veel ervaring opgedaan met digitale zorg. Het is belangrijk dit momentum te benutten en prioriteiten te stellen voor verdere ontwikkeling en financiering van digitale zorg. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) aan minister van Medische Zorg Tamara van Ark.
Colchicine verlaagt kans op nieuwe hart- en vaatziekte
Het jicht-geneesmiddel colchicine verlaagt met 30% de kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Dat blijkt uit onderzoek van cardiologen uit Nederland en Australië, mede gefinancierd door de Hartstichting en ZonMw.
Fisher Farma sluit deuren: 85 banen verloren
Farmaceutisch bedrijf Fisher Farma in Lelystad, onderdeel van Mosadex Groep, stopt zijn activiteiten, waardoor 85 medewerkers boventallig zijn verklaard. Volgens het bedrijf is parallelimport niet meer rendabel door de aanscherping van de Wet geneesmiddelprijzen (WGP).
Haaruitval door gebruik dimethylfumaraat
Patiënten met multiple sclerose of psoriasis kunnen door het gebruik van dimethylfumaraat last krijgen van haaruitval. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Betere levensverwachting bij nierfalen door dapagliflozine
Dapagliflozine verlaagt het risico op nierdialyse, ziekenhuisopname door hartfalen en sterfte bij patiënten met chronische nierziekte met 44%. Dat blijkt uit onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Veel online contact met apotheek tijdens coronacrisis
Ruim de helft van de Nederlanders is tijdens de coronapandemie meer gebruik gaan maken van eHealth. Met name telefonisch en via online herhaalrecepten hadden respondenten contact met de apotheek. Dat blijkt uit een peiling in het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Depressieve stemming door anastrozol
Bij het gebruik van anastrozol kunnen patiënten depressieve gevoelens krijgen. Dat blijkt uit veertien meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
ACM onderzoekt informatiesystemen ziekenhuizen
De invoering van het digitaal uitwisselen van gegevens in de zorg gaat te langzaam, daarom start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek naar het marktgedrag van ICT-leveranciers en ziekenhuizen.
Helft patiënten in palliatieve fase krijgt twijfelachtig herhaalrecept
Bij 45% van alle patiënten in de palliatieve fase heeft de huisarts in de laatste drie maanden een herhaalrecept van geen of twijfelachtige klinische waarde voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers over 2017 die zijn onderzocht door het Nivel, Expertisecentrum Palliatieve Zorg en Integraal Kankercentrum Nederland.
‘Medewerkers apotheek hebben recht op zorgbonus’
Apotheekmedewerkers staan onder zware druk in de frontlinie van deze coronacrisis, daarom moeten ze in aanmerking komen voor de éénmalige zorgbonus. Dat schrijven werkgevers- en werknemerspartijen en koepelorganisaties van de apotheeksector in een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Online staat een petitie om dit initiatief te ondersteunen.
Kabinet investeert extra in werken in de zorg
Het kabinet wil meer zorgmedewerkers aantrekken en behouden voor het werken in de zorg en trekt daarvoor € 20 miljoen extra uit. Dat blijkt uit de begroting voor 2021 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Medewerkers apotheken krijgen bonus van het kabinet
Apotheekmedewerkers die hebben gewerkt tijdens deze coronacrisis komen in aanmerking voor een éénmalige zorgbonus van € 1000 netto. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. Apothekers moeten zelf aangeven wie in het team recht heeft op deze beloning.
Afname reguliere zorg dempt extra kosten corona
Door uitval en uitstel van reguliere zorg worden de extra kosten die met name ziekenhuizen hebben gemaakt door COVID-19 grotendeels gecompenseerd. Dat concludeert Zorginstituut Nederland (ZIN) in een eerste raming van de kosten voor de basisverzekering en de langdurige zorg over het tweede kwartaal van 2020.
€ 100.000 boete voor zorgverzekeraar VGZ
VGZ en de aan deze zorgverzekeraar verbonden merken IZA, UMC en Univé Zorg krijgen elk een boete van € 25.000 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De zorgverzekeraars hebben wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure van zorginkoop niet volgens de regels bekendgemaakt.
Dexamethason effectief bij coronapatiënt aan beademing
Dexamethason is effectief bij de behandeling van patiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat concludeert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) na beoordeling van verschillende onderzoeken, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
NZa schept ruimte voor dure apotheekbereiding
Voor dure apotheekbereidingen is het vanaf volgend jaar mogelijk een 'add on'-prestatie aan te vragen, die in rekening kan worden gebracht naast een diagnose-behandelcombinatie (dbc). Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die zegt hiermee een onnodige belemmering weg te nemen voor het maken van een dure apotheekbereiding.
ACM tikt AbbVie op vingers voor inkoopkortingen
AbbVie, fabrikant van het reumageneesmiddel Humira, zal ziekenhuizen niet via een kortingssysteem dwingen grotendeels of exclusief bij AbbVie in te kopen. Dat heeft de fabrikant verklaard aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onderzoek deed naar mogelijk misbruik van een machtspositie door AbbVie.
€ 30 miljoen voor veelbelovend kankeronderzoek
Voor onderzoek naar een innovatieve immuuntherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken, ontvangt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een monstersubsidie van € 30 miljoen van Zorginstituut Nederland (ZIN) en ZonMW.
‘Apothekersassistenten voelen zich miskend door zorgbonus’
Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers komen in aanmerking voor een zorgbonus, maar de regeling is onduidelijk en daarmee demotiverend. Dat stellen de Associatie van Ketenapotheken (ASKA), de Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA) en de vakbonden FNV en CNV. Via een petitie, die inmiddels 11.000 keer is getekend, laten de apothekersassistenten blijken zich miskend te voelen.
Eerste daling aantal recepten opioïden na jaren
Het aantal recepten voor sterkwerkende opioïden zoals oxycodon en morfine is vorig jaar gedaald met 6,4 % ten opzichte van 2018. Hiermee is de jarenlange stijging van het gebruik van opioïden doorbroken. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en de Taakgroep Gepast gebruik opioïden.
CHMP start beoordeling eerste coronavaccin
Voor het zogenaamde 'Oxfordvaccin' zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland in dit comité zit.
Nobelprijs voor ontdekkers hepatitis C-virus
De Nobelprijs voor Geneeskunde is vandaag toegekend aan de drie wetenschappers die het hepatitis C-virus hebben ontdekt. Volgens het Nobelcomité hebben de Amerikanen Harvey J. Alter en Charles M. Rice en de Brit Michael Houghton met hun onderzoek miljoenen levens gered.
Kritisch advies over drie dure geneesmiddelen
Drie dure geneesmiddelen voor achtereenvolgens niercelkanker, borstkanker en ernstige depressie kunnen niet of alleen voor specifieke patiëntengroepen uit het basispakket vergoed worden. Dat blijkt uit een beoordeling van het Zorginstituut (ZIN).
Pijnlijke rode bulten door azathioprine
Bij gebruik van azathioprine kunnen door een overgevoeligheidsreactie pijnlijke bulten (erythema nodosum) ontstaan. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
‘Medicijnresten risico voor oppervlaktewater’
Medicijnresten vormen een risico voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland, bevestigt een nieuwe studie door RIVM en kennisinstituut Deltares. Onderzoekers analyseerden meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018.
VWS: voldoende mondmaskers voor de tweede golf
Voor de tweede golf coronabesmettingen beschikt Nederland over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zowel bij regulier als preventief gebruik. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van onderzoek naar de huidige voorraden.
Rechter: AstraZeneca maakte winst ten koste van Menzis
Door een te hoge prijs voor haar tabletten Seroquel met vertraagde afgifte te vragen, heeft fabrikant AstraZeneca ten onrechte winst gemaakt ten koste van zorgverzekeraar Menzis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. AstraZeneca moet nog een nader te bepalen schadevergoeding betalen aan de zorgverzekeraar.
Aantal contacten met huisartsen bijna op oude niveau
Na een flinke daling vanwege de lockdown is het aantal contacten met de huisartsenpraktijk inmiddels bijna op hetzelfde niveau als in 2019. Van een inhaalslag is geen sprake geweest, blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa: haal productieprikkels uit de zorg
In het huidige zorgstelsel loont het voor zorgaanbieders om meer zorg te leveren dan nodig is. Die productieprikkels moeten uit het systeem, adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook is meer regie van de overheid nodig om de juist zorg op de juiste plek te krijgen.
In 60% van huisartsenpraktijken uitval personeel
In bijna 60% van de huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen weken huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of quarantaine. Gemiddeld ging het daarbij om 17% van het personeelsbestand. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die is ingevuld door 2400 huisartsen.
Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica
Na de versoepelingen van de coronamaatregelen in mei van dit jaar hebben huisartsen minder antibioticum voorgeschreven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal voorschriften voor antibioticum was tijdens de lockdown ook sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Jeroen Bosch Ziekenhuis start actie tegen agressie
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis start een campagne tegen verbale agressie en intimidatie door patiënten die de coronamaatregelen niet accepteren. “Ik wacht je straks wel even op” en “ik kom hier vaker, je moet je bek houden” zijn volgens het ziekenhuis geen uitzondering.
Toestemming IGJ voor verwerken recepten vanuit huis
Apothekers en apothekersassistenten krijgen gedurende de coronacrisis toestemming om recepten ook buiten de apotheek te verwerken. Medewerkers kunnen dan doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19
Een griepvaccinatie versterkt de immuunreactie tegen het coronavirus, wat mogelijk kan leiden tot een betere bescherming tegen COVID-19. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.
Onderzoek naar afbouwen antidepressiva
Om het veilig afbouwen van antidepressiva te verbeteren, starten Amsterdam UMC en Radboudumc het TAPER-AD-onderzoek, dat twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt. Het onderzoek ontvangt € 1,5 miljoen subsidie van ZonMw.
Dienstapotheek Eemland naar rechter na onverwachte beëindiging contract
Dienstapotheek Eemland gaat naar de rechter omdat zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hun contract abrupt hebben beëindigd. Volgens de apothekers willen de zorgverzekeraars niet zeggen waarom ze de samenwerking staken. “We hebben geen idee wat hierachter zit.”
Risico op leverschade door pirfenidon
Het gebruik van het longmedicijn pirfenidon (Esbriet) kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners voorafgaand aan en tijdens de behandeling leverfunctietests uit te voeren.
Bijwerkingenweek van start in zeventig landen
Meer aandacht vragen voor het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen door patiënten en zorgverleners. Dat is het doel van de jaarlijkse internationale Bijwerkingenweek die vandaag start. Aan deze campagne, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), doen ruim zeventig landen mee.
Zorg veel psoriasispatiënten ontregeld door corona
Bij veel patiënten met ernstig psoriasis is de zorg ontregeld geraakt tijdens de eerste coronagolf. Met name bij patiënten die een biological of een systemische behandeling krijgen, werd de behandeling aangepast. Dat blijkt uit een peiling onder patiënten van Psoriasispatiënten Nederland.
Raad van State: drogist op afstand is in strijd met de wet
Een ‘drogist op afstand’, die in Albert Heijn-winkels klanten voorlichting geeft over zelfzorggeneesmiddelen via een telefoon- of videogesprek op een tablet, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt in een hoger beroep dat is aangespannen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).
Spoedmedicatie Eemland thuisbezorgd vanuit Utrecht
Inwoners van de regio Eemland krijgen vanaf volgend jaar bij spoedzorg hun geneesmiddelen thuisbezorgd door Dienstapotheek Utrecht. Dat hebben zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid bekendgemaakt. Dienstapotheek Eemland spant een kort geding aan tegen de zorgverzekeraars vanwege het abrupt beëindigen van het contract.
Benauwdheid longpatiënt van grote invloed op leven
Bijna driekwart van de patiënten met een longziekte heeft last van kortademigheid of benauwdheid. 16% spreekt van ernstige tot zeer ernstige kortademigheid. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Vermijd gebruik andexanet alfa bij heparine
Andexanet alfa (Ondexxya) kan leiden tot ongevoeligheid voor het antistollingsmiddel heparine. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het gelijktijdig gebruik van andexanet alfa en heparine, bijvoorbeeld tijdens een operatie, te vermijden.
Aantal diabetespatiënten naar 1,4 miljoen in 2040
Over twintig jaar hebben naar verwachting ruim 1,4 miljoen patiënten diabetes: 130.000 met type 1 en 1,3 miljoen met type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.
Coronabehandeling met bloedplasma kan starten
De vierduizend doses met antistoffen tegen het coronavirus die Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products hebben geproduceerd uit gedoneerd bloed kunnen worden ingezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Meldingen leverschade door gebruik fingolimod
Patiënten met multiple sclerose kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige leverschade oplopen. Dat blijkt uit een aantal meldingen van ernstige bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpt de aanbevelingen voor artsen en apothekers aan om de risico’s zo klein mogelijk te maken.
Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin
Europa krijgt 200 miljoen doses geleverd van het mRNA-coronavaccin BNT162b2, met een optie om aanvullend 100 miljoen doses aan te vragen. Dat zijn de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech overeengekomen.
NZa: patiënt is vrij in keuze voor internetapotheek
Patiënten mogen niet belemmerd worden als zij hun geneesmiddelen willen bestellen bij een internetapotheek. Huisartsen moeten hieraan meewerken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die meerdere signalen heeft ontvangen dat huisartsen recepten niet digitaal willen doorsturen naar een internetapotheek.
Corona-vaccin van Moderna is 94,5% effectief
Het nieuwe COVID-19-kandidaatvaccin van Moderna heeft een effectiviteit van 94,5%. Dat blijkt volgens de Amerikaanse fabrikant uit de resultaten van de fase III-studie.
Dag van de Therapietrouw in teken van digitale monitoring
Patiënten online en via apps digitaal en corona-proof begeleiden bij hun medicatiegebruik. Dat is het thema van de jaarlijkse Dag van de Therapietrouw, die vandaag gratis te volgen is via een online webinar.
Apothekers van BENU checken gezondheid
In ruim 35 BENU-apotheken zijn apothekers gestart met het aanbieden van een uitgebreide gezondheidscheck. Vanaf volgend jaar gaat BENU Apotheek de nieuwe test aanbieden in alle 365 apotheken. Volgens de nieuwe visie van de apotheekketen ontwikkelt de apotheker zich als gezondheidscoach.
Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic
Het geneesmiddel tocilizumab heeft een positief effect bij zeer zieke COVID-19-patiënten op de intensive care. Dat blijkt een internationaal onderzoek in ruim 260 ziekenhuizen, meldt het UMC Utrecht.
‘Venetoclax alleen tegen lagere prijs in basispakket’
Venetoclax heeft een positief effect op het verloop van chronische lymfatische leukemie, maar over het effect op de algehele overleving en de kwaliteit van leven is nog weinig bekend. Het Zorginstituut (ZIN) adviseert daarom de minister voor Medische Zorg het geneesmiddel alleen tot het basispakket toe te laten na onderhandeling over de prijs.
‘Meer aandacht voor leefstijl bij bestrijden pandemie’
Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter verloop van COVID-19, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdams UMC. Volgens de onderzoekers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie, meldt het LUMC.
FDA registreert bamlanivimab voor behandeling COVID-19
Het monoklonaal antilichaam bamlanivimab, voor de behandeling van milde tot matig ernstige COVID-19, is in een spoedprocedure onder voorwaarden geregistreerd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).
Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa
Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.
‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’
De logistieke operatie om Nederland in te enten met een coronavaccin is in volle gang. Naar verwachting start het vaccineren in de eerste maanden van 2021. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
Boetes voor reclame voor geneesmiddelen
Verschillende farmaceutische bedrijven, communicatiebureaus en kranten hebben de afgelopen jaren een boete of waarschuwing gekregen omdat zij reclame hebben gemaakt voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van veertien marketingcampagnes van twaalf farmaceutische bedrijven, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Type cannabis bepalend voor invloed op rijgedrag
Gebuikers van cannabisproducten met tetrahydrocannabinol (THC), of combinaties van THC en cannabidiol (CBD), kunnen tot vier uur na het inhaleren beter niet de weg op gaan omdat hun rijgedrag hierdoor beïnvloed kan worden. Wanneer de cannabis alleen uit CBD bestaat is er geen merkbare beïnvloeding. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Longen herstellen meestal goed na COVID-19
Van patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Opvallend is wel dat patiënten die door de huisarts werden doorverwezen slechter herstellen dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Opioïden vaak voorgeschreven voor lagerugpijn
Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat, met name lagerugpijn, krijgen vaak een sterkwerkende opioïd voorgeschreven in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel naar het voorschrijven van opioïden door huisartsen in 2018.
‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’
In de farmaceutische industrie wegen de belangen van aandeelhouders zwaarder dan de gezondheid van mensen. Dit winstgedreven systeem, dat leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen, moet veranderen. Dat schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.
IGJ: opnieuw verpakte coronatest minder betrouwbaar
Het is niet toegestaan coronatesten die zijn verpakt in bundels anders te verpakken of te verkopen als losse exemplaren. Dit levert risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing ontbreekt of onjuist is, of omdat niet de juiste onderdelen bij elkaar zijn verpakt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie die hydrocortison gebruiken en overstappen op een ander product met hydrocortison kunnen klachten krijgen van ontregeling. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Wel of geen fysio niet van invloed op opioïdengebruik bij lagerugpijn
Het gebruik van opioïden door patiënten met lagerugpijn lijkt niet samen te hangen met de duur en het aantal behandelingen voor fysio- of oefentherapie. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Nivel, aan de hand van zorggegevens uit de database Nivel Zorgregistraties Eerstelijn.
Kosten dure weesgeneesmiddelen blijven stijgen
De uitgaven aan weesgeneesmiddelen zijn toegenomen van € 235 miljoen in 2015 naar € 340 miljoen in 2019, een stijging van 45%. Na afloop van de marktexclusiviteit dalen de prijzen van deze dure geneesmiddelen niet of nauwelijks. Het aantal verzekerden dat werd behandeld met een weesgeneesmiddel steeg in vier jaar tijd met 52%. Dat blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Voorschrijven zonder fysiek contact tijdelijk toegestaan
Door het coronavirus is het voor artsen tijdelijk toegestaan na een videoconsult via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten die zij nog niet eerder fysiek hebben gezien. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Nivel: impact corona op medicatietrouw ‘verrassend gering’
De coronamaatregelen hebben op een klein aantal gebruikers van chronische medicatie een negatieve impact gehad. Doordat ze thuis moesten werken en soms ook hun kinderen opvangen, misten ze regelmatig doseringen. De meeste geneesmiddelgebruikers bleven echter medicatietrouw tijdens de pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Klinisch onderzoek in ziekenhuizen nog niet op orde
Klinisch onderzoek in de Nederlandse ziekenhuizen is op een goed niveau, maar de toestemmingsprocedure is niet overal op orde. In enkele gevallen voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
COPD-patiënten ervaren problemen met inhalator Duaklir Genuair
COPD-patiënten die de inhalator Duaklir Genuair gebruiken, kunnen problemen ervaren met inhaleren. Dat blijkt uit zestien meldingen die Bijwerkencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor Europa
Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 16 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vanmiddag bekendgemaakt.
Intravacc benoemt Bruno Bruins tot commissaris
Oud-minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Intravacc, een Nederlandse overheidsinstelling voor de ontwikkeling van vaccins.
Coronavaccin Moderna goedgekeurd voor Europa
Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Moderna heeft groen licht gekregen voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 18 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vandaag bekendgemaakt. Na Comirnaty van Pfizer/BioNTech is dit het tweede coronavaccin dat binnen Europa is goedgekeurd.
Antioxidanten verlagen niet het risico op hartinfarct
Vitaminen met antioxiderende eigenschappen, zoals vitamine A en E, verlagen niet het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie onder 900.000 Europeanen en Amerikanen van wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Nieuw meldpunt medicatie-incidenten door zorgverleners
Zorgverleners kunnen medicatie-incidenten voortaan melden bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), onderdeel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het Portaal voor Patiëntveiligheid heeft deze taak overgedragen aan het IVM.
Dienstapotheek Eemland wint rechtszaak van zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten alsnog een overeenkomst sluiten met Dienstapotheek Eemland, oordeelt de voorzieningenrechter in Utrecht. De zorgverzekeraars hadden onterecht het contract voor farmaceutische spoedzorg geweigerd.
IGJ tevreden over vaccinaties in ziekenhuizen
Ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen 38.000 medewerkers in de acute zorg zorgvuldig en veilig gevaccineerd tegen COVID-19. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na meerdere bezoeken aan ziekenhuizen.
Cruciale rol ziekenhuisapotheken bij vaccinatie acute zorg
In een grote logistieke operatie hebben ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten het vaccineren van ruim 38.000 medewerkers in de acute zorg binnen vijf dagen succesvol gecoördineerd en uitgevoerd. “Met een zo kort houdbaar vaccin moesten we snel handelen.”
Back to top