Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2020

Remdesivir zorgvuldig testen voor versnelde registratie
Gilead Sciences zet in op zorgvuldig testen van hun experimentele antivirale therapie tegen COVID-19 en versnelde registratie. In nog geen enkel land is remdesivir goedgekeurd en de veiligheid en effectiviteit moet nog worden aangetoond met wetenschappelijk onderzoek, benadrukt de firma in een statement.
IGJ: (hydroxy)chloroquine niet bedoeld ter preventie van corona
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept huisartsen op om chloroquine of hydroxychloroquine niet voor te schrijven als profylaxe voor het coronavirus én apothekers om het daarvoor niet af te leveren. De IGJ schrijft op haar website dat er signalen binnenkwamen over dit “volstrekt onbewezen” gebruik, dat bovendien risico’s met zich meebrengt.
Apotheek Stevenshof is ‘beste van Nederland’
Apotheek Stevenshof in Leiden heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2019 onder ruim tweehonderd apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP leverde deze academische apotheek de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening.
Diverse bijwerkingen monoklonale antilichamen bij astma
De nieuwe monoklonale antilichamen bij astma omalizumab, benralizumab, mepolizumab, reslizumab en dupilumab veroorzaken diverse bijwerkingen.
Nieuwe wet moet omzeilen opiumwet voorkomen
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en minister van Justitie Ferd Grapperhaus hebben een wetsvoorstel in consultatie gebracht voor het verbieden van stofgroepen.
CBG: naam geneesmiddel mag niet verwijzen naar wetenschapper of zorgverlener
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een aantal vereisten voor de productinformatie voor humane geneesmiddelen herzien.
IGJ: thuiszorgmedewerkers zijn onvoldoende beschermd
Onder thuiszorgmedewerkers en zorgbestuurders zijn veel zorgen over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, brillen, schorten en handschoenen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De Jonge: coranatests voor al het zorgpersoneel
Door een verviervoudiging van de testcapaciteit in diverse labs is het vanaf half april mogelijk al het zorgpersoneel dat lichamelijk contact heeft met patiënten en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis te testen op COVID-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen
Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”
NHG: psychofarmaca optie bij acute crisis dementie
Bij probleemgedrag bij patiënten met dementie dient een huisarts alleen medicatie te overwegen – het liefst in samenspraak met een specialist ouderengeneeskunde of ouderenpsychiater – als een of meer niet-medicamenteuze interventies onvoldoende helpen.
CHMP positief over nieuwe gentherapie bij SMA
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft een positief advies onder voorwaarden gegeven voor de gentherapie onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) voor de behandeling van baby’s en jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame en vaak fatale genetische aandoening die spierzwakte veroorzaakt en een progressief verlies van beweging.
CHMP oordeelt positief over influenza vaccin
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over het verstrekken van een handelsregistratie voor het influenzavaccin Fluad Tetra voor de profylaxe van influenza.
Isatuximab goedgekeurd bij multipel myeloom
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt goedkeuring aan van isatuximab (Sarclisa) voor de behandeling van multipel myeloom.
ACM: geen stappen tegen Roche vanwege testmateriaal
Tegen Roche Diagnostics worden geen verdere stappen ondernomen, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die een onderzoek was gestart omdat het bedrijf niet zou hebben meegewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit voor coronatesten in Nederland.
IGJ: medicatie opslaan buiten apotheek tijdelijk toegestaan
Om zorgverleners de ruimte te bieden voor de behandeling van Covid-19-patiënten is het toegestaan geneesmiddelen buiten een apotheek op te slaan in tijdelijke corona-klinieken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
Apothekers coördineren farmazorg in crisisteams
Om farmaceutische zorg te kunnen leveren aan COVID-19-patiënten zijn apothekers diverse initiatieven gestart, zoals de medicatievoorziening voor een coronahotel in Zuid-Limburg en een apothekersteam dat de beschikbaarheid van palliatieve medicatie controleert op de Zeeuwse eilanden. “Wij monitoren dagelijks de voorraden in de regio.”
‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’
Farmaceutische fabrikanten investeren veel meer geld in financiële activiteiten en overnames en steeds minder in het produceren van geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na analyse van de jaarrekeningen van de 27 grootste farmabedrijven in de periode 2000-2018.
Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona
Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie dan gaan die naar zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen en op andere plekken waar patiënten met COVID-19 intensief worden behandeld. Dat heeft minister Martin van Rijn van Medische Zorg besloten na overleg met partijen uit de zorg.
Pretomanid goedgekeurd voor resistente tuberculose
De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) beveelt goedkeuring aan van pretomanid (Pretomanid FGK) 200 mg-tabletten voor de behandeling van extensief resistente (XDR) tuberculose of behandelingsintolerante of multiresistente (MDR) bij volwassenen, in combinatie met bedaquiline en linezolid.
Positief oordeel CHMP voor astma behandeling
De CHMP heeft een positief oordeel afgegeven voor indacaterol/mometasonfuroaat (Atectura Breezhaler en Bemrist Breez-haler) voor de behandeling van astma.
Ozanimod positief beoordeeld bij relapsing remitting multiple sclerose
Ozanimod (Zeposia) ontving van de CHMP een positief oordeel voor de behandeling van patiënten met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) met actieve ziekte.
Biosimilar etanercept positief beoordeeld
Etanercept (Nepexto) van registratiehouder Mylan IRE Healthcare Ltd werd positief beoordeeld voor de behandeling van reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, plaque psoriasis en pediatrische plaque psoriasis.
Patiëntenfederatie: veel zorgen over gezondheid door coronacrisis
Onder patiënten die door de coronacrisis nu niet welkom zijn bij ziekenhuis en huisarts is veel onrust over hun verslechterende gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.
Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld
Het aantal sterfgevallen in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is in de eerste week van april bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.
Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt
Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.
Axicabtagene ciloleucel in basispakket
Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.
Positief oordeel over uitbreiding indicatie brentuximab vedotine
De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelde positief over uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).
Etravirine en conestat alfa goedgekeurd vanaf 2 jaar
Conestat alfa (Ruconest), bedoeld voor de behandeling van acute aanvallen bij erfelijk angio-oedeem door C1-esteraseremmerdeficiëntie, mag nu ook worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar.
Erasmus MC: coronavirus vermenigvuldigt in neus en longen
Het virus SARS-CoV-2 vermenigvuldigt zich gemakkelijk in neus en longen waardoor het mogelijk sneller overdraagbaar is dan andere virussen zoals SARS of MERS. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Hemolyse bij gebruik hydroxychoroquine en G6PD-deficiëntie
Bij het gebruik van hydroxychloroquine bij COVID-19 moeten artsen letten op symptomen van hemolyse bij patiënten met glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
‘Bemoedigende resultaten conestat alfa bij COVID-19’
Voor de behandeling van ernstige longontsteking hebben vijf COVID-19-patiënten de recombinante humane C1-esteraseremmer conestat alfa (Ruconest) toegediend gekregen, met “bemoedigende resultaten”. Dat meldt het farmaceutisch bedrijf Pharming Group uit Leiden.
NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren
Zorgverleners kunnen de extra kosten declareren die zij maken voor de opvang van COVID-19-patiënten in tijdelijke corona-units zoals hotels en bestaande zorginstellingen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.
Beleid urineweginfecties gericht op minder resistentie
Oraal fosfomycine is voortaan ook tweede keuze voor vrouwen met cystitis en diabetes mellitus, verminderde weerstand of afwijkingen aan nieren of urinewegen. Dat staat in de onlangs herziene NHG-Standaard Urineweginfecties.
‘Patiënt wil samen met zorgverlener beslissen over behandeling’
Patiënten willen graag samen met de huisarts of medisch specialist beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder zevenduizend patiënten blijkt dat één op de vijf niet betrokken is bij de keuze voor behandeling of zorg.
IGJ: geen inspecties op productie en distributie medicatie
Vanwege de COVID-19 pandemie worden certificaten van fabrikanten en vergunninghouders voor productie en distributie van geneesmiddelen automatisch verlengd tot eind 2021. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die hiermee het advies volgt van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
CBS: 26.000 zorgverleners zijn niet aan het werk
Bijna 26.000 gediplomeerde en BIG-geregistreerde zorgverleners werken niet en hebben een uitkering of zijn met pensioen. Van hen is 84% verpleegkundige of arts. Dat blijkt uit cijfers over 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
NZa: toename van verwijzingen naar ziekenhuizen
Het aantal verwijzingen door de huisarts naar een medisch specialist neemt weer toe. Ook het aantal spoedverwijzingen is bijna weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe data van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van de crisis voor de reguliere zorg.
‘Meer zorgen onder Nederlanders over COVID-19’
Nederlanders zijn zich in de loop van de coronacrisis meer zorgen gaan maken over hun eigen gezondheid en die van hun familie. Ook is de informatiebehoefte veranderd: van cijfers over de uitbraak naar testen en immuniteit. Dat blijkt uit een onderzoek door Nivel en RIVM.
V&VN: ‘Verpleegkundigen kunnen niet veilig werken’
Van alle verpleegkundigen en verzorgden heeft de helft een tekort aan beschermende middelen zoals mondkapjes. Een derde ervaart psychische druk om zonder bescherming zorg te leveren. Dat blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) waaraan tienduizend respondenten hebben meegedaan.
Gewapende overval op Utrechtse apotheek
Een gewapende man heeft vanmorgen de Van den Berg’s Apotheek aan de Willem van Noorthstraat in Utrecht overvallen. Hij dreigde met een pistool en ging er met een geldbedrag vandoor.
Extra maatregelen na vergeten eerste pil
Vrouwen die de eerste anticonceptiepil vergeten direct na de stopweek, krijgen vanaf nu het advies om seks uit te stellen of een condoom te gebruiken totdat weer zeven pillen aaneengesloten zijn geslikt. Dit nieuwe beleid, dat geldt voor de eenfasecombinatiepil met ethinylestradiol, staat in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie die deze week is gepubliceerd.
Advies IGJ: testen op corona alleen via arts
Iedereen die in aanmerking wil komen voor een test op het coronavirus moet contact opnemen met een arts, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, huisarts of een arts bij de GGD. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt in te zullen grijpen bij de verkoop van corona-sneltesten.
Miljoen testen op corona-antistoffen in bloed aangekocht
Voor het streekproefsgewijs testen om te kunnen zien of iemand besmet is geweest met het coronavirus zijn 1 miljoen serologische testkits aangekocht. Deze testen geven aan hoe het virus zich in Nederland verspreidt, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Helft patiënten ervaart bijwerking van biological
Ruim 50% van de patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen ervaart tenminste één bijwerking bij een biological. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Verwijzingen voor spoedzorg longziekten nemen af
Huisartsen verwijzen sinds vorige week minder patiënten met longaandoeningen, zoals COVID-19, door naar het ziekenhuis. Het aantal spoedverwijzingen voor longziekten ligt weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019
De Opwijrda-prijs 2019 is toegekend aan Valeria Agamennone en Remco Kort voor hun artikel over probiotica. De PRISMA-publicatieprijs gaat dit jaar naar Sanne Verdoorn voor haar artikel over medicatiebeoordelingen. De prijzen zijn vanwege de coronacrisis op een alternatieve manier uitgereikt.
Lareb: bijwerkingen bij hydrocortison bereid door apothekers
Bij verschillende hydrocortisontabletten en -capsules bereid door apothekers zijn bijwerkingen gemeld, onder meer het ontstaan van een levensbedreigende Addison-crisis. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Sterke stijging kosten dure geneesmiddelen
De uitgaven aan dure geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg zijn in 2018 gestegen met bijna 10% tot € 2,7 miljard. Deze kosten nemen snel toe door de introductie van nieuwe medicatie en het groeiend aantal patiënten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Nieuwe hoogleraar ontwikkeling academic pharma
Internist-klinisch farmacoloog Teun van Gelder gaat zich in Leiden als nieuwe hoogleraar Drug Discovery & Development bezighouden met het ontwikkelen van geneesmiddelen binnen de academische wereld, ook wel academic pharma genoemd.
Meeste burgers accepteren maatregelen tegen corona
Het grootste deel van de Nederlandse bevolking accepteert dat de maatregelen in verband met het coronavirus ‘zolang als nodig’ blijven gelden, maar het draagvlak voor sommige maatregelen daalt. Dat blijkt uit een eerste peiling van eind maart en uit een derde van begin mei, uitgevoerd door het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
LUMC screent bezoekers bij hoofdingang
Het LUMC gaat patiënten en bezoekers in een speciale controle-unit bij de hoofdingang screenen op het coronavirus. Vanaf vandaag is het ziekenhuis aan het proefdraaien.
Kwaliteit van leven krijgt krappe voldoende
Ouderen, chronische patiënten en hun mantelzorgers waren vorig jaar redelijk tevreden over hun leven. Maar de kwaliteit van leven komt maar net boven rapportcijfer 6 uit en de zorg krijgt van patiënten en mantelzorgers een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.
Oproep artsen: werk aan gezonde leefstijl in strijd tegen corona
Patiënten met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten lopen het grootste risico ernstig ziek te worden door COVID-19. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) en de Vereniging Arts en Leefstijl pleiten daarom voor structurele investeringen in leefstijl. Ruim 1900 zorgprofessionals hebben de oproep ondertekend.
COVID-19 zorgt voor toename therapietrouw longpatiënten
De therapietrouw van patiënten met astma en COPD is flink toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit Amerikaans onderzoek. In de eerste drie maanden van dit jaar verbeterde het gebruik van inhalatiemedicatie onder ruim zevenduizend patiënten met 14,5%. De therapietrouw nam het meest toe bij ouderen.
FIP-congres in Sevilla jaar uitgesteld door corona
Het internationale congres van de apothekersfederatie FIP, dat dit jaar in september zou plaatsvinden in Sevilla, is vanwege COVID-19 met een jaar uitgesteld.
ACM: geen overtreding regels bij verdelen ic-medicatie
Ziekenhuisapotheken en groothandels mogen tijdens de coronacrisis samenwerken en voorraden onderling verdelen om mogelijke tekorten aan ic-geneesmiddelen te voorkomen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald, nadat het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) daarvoor toestemming had gevraagd.
IGJ legt boetes op voor reclame homeopathische middelen
Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen tegen onder meer griep, kinkhoest, malaria en het coronavirus. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
Waarschuwing inspectie aan tien handelaren melatonineproducten
Tien bedrijven die melatonine-houdende producten verhandelen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat zij niet voldeden aan de Geneesmiddelenwet. De fabrikanten hadden geen fabrikanten- of groothandelsvergunning, terwijl voor de geïnspecteerde middelen geen handelsvergunning was afgegeven.
Sanquin: 5,5% bloeddonors heeft corona-antistoffen
Ongeveer 5,5% van de Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus, een bescheiden stijging ten opzichte van de 3% uit een meting in april. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.
Sterke daling in recepten antibiotica tijdens pandemie
Huisartsen schrijven aanzienlijk minder antibiotica voor tijdens de COVID-19-pandemie, ook in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, toen scholen de deuren sloten en iedereen ging thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 350 huisartsenpraktijken.
20% patiënten wacht nog met bezoek huisarts
Bijna 20% van de patiënten stelt een bezoek aan de huisarts nog even uit omdat ze zich onveilig voelen of denken dat de huisarts het te druk heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend patiënten.
Bijna 17.000 zorgmedewerkers positief getest op COVID-19
Bij in totaal 16.973 zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis is tot nu toe COVID-19 vastgesteld. Het is niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen, meldt het RIVM.
Oproep duizend artsen: hervorm de zorg
Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.
Veel minder medicatieboordelingen tijdens coronacrisis
Meer dan de helft van de openbare apotheken heeft van maart tot mei geen medicatieboordelingen uitgevoerd vanwege de coronacrisis. Ook de privacy stond onder druk, omdat minder gebruik gemaakt werd van de spreekkamer en patiënten harder moesten praten vanwege spatschermen. Dit blijkt uit een enquête van UPPER van de Universiteit Utrecht.
Driekwart overledenen is doelgroep palliatieve zorg
Van de ruim 150.000 personen die in 2017 in Nederland overleden, stierven er bijna 110.000 (73%) aan een aandoening die gepaard ging met een ziekbed en een behoefte aan palliatieve zorg. Dat blijkt uit een nieuw informatiesysteem dat het Nivel heeft opgezet.
Hoog percentage antistoffen gemeten in Maastricht UMC+
Bij 13% van de onderzochte medewerkers van ziekenhuis Maastricht UMC+ die eerder negatief waren getest op het coronavirus, zijn antistoffen aangetroffen. Het landelijk percentage, onlangs gemeten door bloedbank Sanquin, is 5,5 %.
Aanpassing bijsluiters promethazine na hallucinaties
Promethazine kan hallucinaties veroorzaken, zo blijkt uit elf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Bij drie gebruikers was sprake van een overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt medicijnbedrijven een waarschuwing op te nemen in de bijsluiters.
Horizonscan: veel nieuwe geneesmiddelen voor COVID-19
Voor COVID-19 zijn honderden merkgeneesmiddelen in ontwikkeling die naar verwachting in de komende twee jaar op de markt komen. Ook het aantal nieuwe medicijnen en indicatie-uitbreidingen voor andere ziektebeelden neemt toe. Dat blijkt uit de Horizonscan van Zorginstituut Nederland (ZIN).
Van Rijn bezorgd over substitutie paracetamol naar opioïden
Dat paracetamol (1000 mg) en enkele vitaminen en mineralen niet meer worden vergoed zorgt voor minder voorschriften, maar leidt ook tot ongewenst substitueren naar risicovollere opioïden, concludeert Nivel. Ook blijkt dat artsen en apothekers te weinig communiceren met patiënten over deze veranderingen in hun medicatiegebruik. “Zorgwekkend”, stelt minister Martin van Rijn van Medische Zorg.
Sanquin verzamelt plasma voor geneesmiddel COVID-19
Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde patiënten met COVID-19 verzamelen. Dit convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen voor de behandeling van COVID-19 of om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt € 10 miljoen aan dit project.
Patiëntenfederatie: ‘Nu doorpakken met digitale zorg’
Veel zorgverleners zijn door het coronavirus digitale zorg op afstand gaan bieden; nu is het moment om de zorg verder te digitaliseren en niet terug te keren naar het oude. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
NZa roept op tot bevorderen gezonde leefstijl
Zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen moeten meer doen om Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), het bevorderen van een gezonde leefstijl, tot een succes te maken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa: ´We moeten alleen betalen voor zinnige zorg´
Door de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk kritisch te kijken waarvoor we eigenlijk betalen: zinnige zorg of zorg van weinig of geen waarde. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die op verzoek van de minister voor Medische Zorg onderzoekt of bekostiging goed gebruik van zorg en digitale zorg kan stimuleren.
‘Tests ongeschikt voor meten effect andexanet alfa’
Commerciële tests voor het meten van de anti-fXa-activiteit zijn ongeschikt om het effect van andexanet alfa (Ondexxya) te bepalen vanwege de kans op overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het effect van andexanet alfa te bepalen aan de hand van klinische parameters.
EMA keurt remdesivir voorwaardelijk goed voor COVID-19
Voor de behandeling van COVID-19 is remdesivir (merknaam Veklury) als eerste geneesmiddel in de Europese Unie voorwaardelijk goedgekeurd. De virusremmer – oorspronkelijk bedoeld voor ebola – is voor volwassenen en adolescenten van 12 jaar of ouder die met een longontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen en zuurstof nodig hebben.
ACM vervolgt onderzoek machtsmisbruik Leadiant
Het onderzoek naar de extreme prijsverhoging van het weesgeneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) door Leadiant wordt verlengd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die wil weten of deze fabrikant misbruik heeft gemaakt van een machtspositie.
CBG maakt ‘niet-wisselenlijst’ voor geneesmiddelen
Omdat het wisselen van geneesmiddelen regelmatig leidt tot onrust of gezondheidsklachten gaat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een ´niet-wisselenlijst´ opstellen. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), nadat partijen vorig jaar geen overeenstemming hebben bereikt over veilig wisselen.
Rol IT bij medicatiefouten moeilijk vast te stellen
Meldingen van medicatiefouten of (bijna-)incidenten zouden meer informatie moeten bevatten om te achterhalen of de gemaakte fout samenhangt met gebruiksonvriendelijkheid van het computersysteem. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Dwanglicentie bij hoge prijzen per geval bekijken
Een dwanglicentie kan een effectief instrument zijn bij het bestrijden van hoge medicijnprijzen, maar per geval moeten de belangen zorgvuldig worden afgewogen. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.
Zorgverleners ervaren bijwerkingen Qutenza-pleister
Door onvoldoende beschermingsmaatregelen kunnen zorgverleners die patiënten behandelen met Qutenza-pleisters (capsaïcine) te maken krijgen met bijwerkingen. Dat blijkt uit 24 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
€ 77 miljoen extra voor structurele digitale zorg thuis
Voor digitale zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en patiënten met een chronische ziekte of beperking komt € 77 miljoen extra beschikbaar. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
IJzeren medicijnvoorraad over twee jaar verplicht
Groothandels en leveranciers moeten uiterlijk op 1 juli 2022 een ijzeren voorraad geneesmiddelen hebben van vijf maanden. Vanaf dat moment gaat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierop toezien. Dat schrijft minister Martin van Rijn van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
‘Europese landen moeten vuist maken voor betaalbare medicijnen’
Om een vuist te maken tegen de farmaceutische industrie moeten EU-landen samen optrekken bij het inkopen van geneesmiddelen. Een meerderheid in het Europees Parlement dient hiervoor gezamenlijk voorstellen in. Dat stelt Europarlementariër Kim van Sparrentak van Groen Links: “Voor levensreddende middelen mogen we niet overgeleverd zijn aan schimmige deals met de farmaceutische industrie.”
CBS: meer dan de helft huisartsen is vrouw
Het aandeel vrouwelijke huisartsen in praktijken is tussen 2013 en 2018 toegenomen van 50% naar 58,1%. Eind 2018 waren er ruim 13.700 duizend huisartsen met een actieve registratie in het BIG-register opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hamsteren psychofarmaca vooral in eerste weken pandemie
In het begin van de coronapandemie schreven huisartsen meer benzodiazepinen en antidepressiva voor dan in de weken daarvoor, daarna daalde het aantal voorschriften weer. Dat concludeert het Nivel op basis van cijfers uit een steekproef bij 350 huisartsenpraktijken.
Deens Abacus Medicine neemt Pluripharm Groep over
Abacus Medicine, een Deense geneesmiddelenleverancier, heeft de farmaceutische groothandel Pluripharm Groep overgenomen. Oud-KNMP-directeur Léon Tinke is benoemd tot ceo van Pluripharm, dat onder haar eigen naam blijft opereren.
Kwart minder patiënten naar huisarts door corona
Huisartsen hebben door de coronapandemie in de periode van 9 maart tot 24 mei een kwart minder patiënten gezien in hun praktijk. Inmiddels is de zorgvraag weer bijna terug op het oude niveau van voor de lockdown. Dat blijkt uit onderzoek onder 350 huisartspraktijken door het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Apotheek krijgt waarschuwing voor onjuist declareren
Voor het onjuist declareren van een poliklinische medicijncheck heeft Poliklinische Apotheken Midden-Brabant een waarschuwing gekregen. De apotheek voerde niet in alle gevallen een gesprek met patiënten, wat wel een voorwaarde is om te mogen declareren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Daling voorschriften pijnstillers tijdens pandemie
Huisartsen hebben in het begin van de coronapandemie minder NSAID’s voorgeschreven en iets minder opioïden, in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat stelt het Nivel op basis van cijfers uit een steekproef bij 350 huisartsenpraktijken.
Rechter: declareren magistrale bereiding toegestaan
Apothekers mogen een magistrale bereiding declareren waarvan een gelijkwaardig geregistreerd geneesmiddel op de markt is. Dit volgt uit de einduitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vroeg beter te motiveren waarom apothekers meer ruimte krijgen om te declareren.
Stijging voorschriften astma en COPD bij start lockdown
Na een tijdelijke stijging in het begin van de coronapandemie in het voorschrijven van geneesmiddelen voor COPD en astma, daalde dit weer tot iets onder het niveau van 2019. Het voorschrijven van hooikoortsmiddelen veranderde niet tijdens de pandemie. Dat meldt het Nivel op basis van cijfers van huisartsenpraktijken.
CBG: productie MiniMed-pomp voor insuline stopt
Vanwege aanhoudende problemen stopt eind dit jaar de productie van de implanteerbare MiniMed-pomp (MIP) voor gebruik met Insuman Implantable insulin 400 IU/ml. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en patiënten te bespreken welke andere behandelingen mogelijk zijn.
Nederland doet mee met test BCG-vaccin als COVID-preventie
Aan een grote internationale studie naar de mogelijk beschermende werking van het tuberculosevaccin (BCG) tegen COVID-19, zullen ook tweeduizend Nederlandse zorgmedewerkers meedoen. Het gaat om personeel van, op dit moment, vijf ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc en UMC Utrecht die de zogenoemde Australische BRACE-studie hier coördineren.
Profylaxe met nirsevimab: minder RSV-infecties bij prematuren
Na één intramusculaire injectie met het monoklonale antilichaam nirsevimab krijgen aanzienlijk minder vroeggeboren baby’s een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) vergeleken met placebo. Tot deze conclusie komen de onderzoekers (Griffin MP et al.), die hun resultaten eind juli in The New England Journal of Medicine hebben gepubliceerd.
DocLine lanceert volledig digitale huisartsenpraktijk
Zorgaanbieder Arts en Zorg opent volgende maand in Utrecht de eerste vestiging van Docline, een volledig digitale huisartsenpraktijk. Via videobellen en telefoon kunnen patiënten vragen stellen aan een huisarts.
COPD-patiënt heeft baat bij dagelijks morfine
Een dagelijkse lage dosis morfinetabletten verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig COPD. Ook hebben deze patiënten geen last van bijwerkingen. Dat blijkt uit een recente studie van Kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit van Maastricht.
Icatibant helpt coronapatiënt met ernstig zuurstofgebrek
COVID-19-patiënten met ernstig zuurstofgebrek reageren positief op een behandeling met icatibant, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. ZonMw financiert een vervolgonderzoek in tien Nederlandse ziekenhuizen naar het gebruik van lanadelumab, een volgens de onderzoekers mogelijk nog effectiever geneesmiddel.
‘Onvoldoende openheid klinische studies in Nederland’
Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten maken de resultaten van slechts 3% van de klinische studies openbaar. Een gevaar voor patiënten en een verspilling van publiek geld, stelt de ngo Health Action International (NHI).
‘Apothekersassistent heeft ook recht op bonusregeling’
Apothekersassistenten werken onder hoge druk tijdens deze coronapandemie, maar komen niet in aanmerking voor een bonus van het kabinet. “Onterecht”, vindt de beroepsvereniging Optima Farma, die VWS-minister Hugo de Jonge in een brief oproept apothekersassistenten mee te nemen in de bonusregeling voor zorgpersoneel.
Hartritmestoornis door xylometazoline bij LQTS-patiënt
Patiënten met het lang-QT-intervalsyndroom (LQTS) kunnen hartritmestoornissen krijgen na gebruik van het vrij verkrijgbare xylometazoline. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Back to top