Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen

PW44 - 21-10-2019
Brocacef mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de twintig eigendomsapotheken overnemen van Thio Pharma Apotheken. Enkele zorgverzekeraars hebben zorgen over deze overname, maar volgens de mededingingsautoriteit is de concurrentie niet in het geding.
ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen

Brocacef kreeg afgelopen juli al toestemming voor de overname van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Nu ziet ook de mededingingsautoriteit geen problemen, onder meer omdat de eigendomsapotheken van Thio Pharma al sinds 2012 partnerapotheken zijn van BENU, de apotheekketen van Brocacef. Dat betekent dat de twee apotheekketens samen onderhandelen met zorgverzekeraars, en Thio Pharma gebruikmaakt van de groothandelsdiensten van Brocacef.

Volgens de mededingingsautoriteit blijft de overlap tussen de apotheken van BENU en Thio Parma beperkt, en in gebieden waar deze apotheken actief zijn blijft voldoende concurrentie over. Toch heeft een aantal markpartijen, waaronder enkele zorgverzekeraars, zorgen geuit bij de ACM over deze ontwikkeling. Sinds de overname van Mediq in 2016 zou Brocacef volgens hen veel apotheken hebben overgenomen, wat zou leiden tot een versterking van de positie van BENU. Dat maakt het volgens de zorgverzekeraars moeilijker om goed te onderhandelen met BENU.

De ontwikkelingen waarop de zorgverzekeraars wijzen, staan volgens de mededingingsautoriteit echter los van deze overname. De ACM kan hiermee daarom geen rekening houden bij haar beoordeling.

De twintig overgenomen apotheken van Thio Pharma zijn gevestigd in Midden-Nederland, Zuid-Holland en Brabant, waarvan de helft onderdeel is van een gezondheidscentrum. Sinds de overname van de apotheken van Thio Pharma heeft Brocacef, het grootste apotheekbedrijf van Nederland, 336 eigendomsapotheken en 145 partnerapotheken.

Document acties

Back to top